Zemřel Alan Shepard

Washington - Alan Shepard se po celém světě proslavil jako první Američan, který vzlétl do kosmického prostoru. Zárověň byl jedním z dvanácti astronautů, kteří se později procházeli po Měsíci. Shepard byl do kosmu vyslán v květnu 1961 v rámci programu Mercury na palubě lodi Freedom 7 a ve vesmírném prostoru pobyl pět minut. Shepard začal svou profesní dráhu nejdříve jako důstojník s praxí na torpédoborci. Ve 2. světové válce se pak stal stíhacím pilotem na letadlové lodi. Nalétal 4000 letových hodin. Do první sedmičky amerických astronautů se dostal v roce 1959. Proslul svou obrovskou autoritou. Účast na vesmírném programu mu v průběhu 60. let znepříjemňoval vážný zánět vnitřního ucha.

Podruhé a naposledy se do vesmíru vrátil v roce 1971. Tehdy jako velitel vesmírné lodi Apollo 14 stanul na porvchu Měsíce. Jednalo se teprve o pátý sestup člověka na tuto planetu. Mezi veřejností proslul jako jediný lunární golfista. Na Měsíci provedl historicky první úder do golfového míčku.

Po dlouhém boji s leukemií zemřel 21. července 1998 ve svém domě v kalifornském Pebble Beach ve věku 74 let. Pět týdnů poté zemřela i jeho manželka Louise. Shepard žil ve spokojeném manželství 53 let a měl tři dcery.