Východní Čechy zasáhla velká voda

Náchod - Povodně, které v roce 2002 ničivě zasáhly východní Čechy, připravily o život šest lidí. Silné děště tehdy zaplavily území o rozloze zhruba 100 kilometrů čtverečních. Nejvíce postiženy byly okresy Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Voda zaplavila na tři desítky obcí. Nejvíce postiženou obcí byl Kounov, v jejíž části Hluky voda a tuny kamenů zničily asi deset domů. Evakuováno bylo celkem na 800 obyvatel.

Srážky dosahovaly rekordních výšek, například za v Deštném v Orlických horách spadlo za 24 hodin 204 milimetrů srážek. Hladina nejvíce rozvodněných toků - Bělá, Dědina a Zlatý potok, stoupla místy až o tři metry nad normální stav.

Voda strhala mosty, uzavřela silnice, přerušila dodávku elektrické energie a z provozu bylo vyřazeno přes 1600 hlavních telefonních stanic. České dráhy musely omezit na několika místech železniční provoz. Ještě v noci byly evakuovány čtyři dětské tábory a několik desítek lidí ze zaplavených obcí.

Nepřímou obětí se stal i jeden z dobrovolných záchranářů z Prahy, který zahynul při dopravní nehodě u Čechtic na Rychnovsku. Celkové škody na majetku občanů, obcí a státu se vyšplhaly na 1,927 miliardy korun.