V Česku proběhla první transplantace obou plic

Praha - V Česku byla 23. července 1998 poprvé provedena transplantace obou plic současně. Zákrok provedl ve Fakulní nemocnici Motol tým chirurgů pod vedením profesora Pavla Pafka. Do dnešního dne podstoupilo transplantaci v motolské nemocnici, jediném českém pracovišti, kde pacienti nové plíce dostávají, 115 pacientů. Průměrná čekací doba je u nás 158 dní. Transplantace obou plic pak trvá od odebrání orgánu od dárce přes transport až po implantaci pět až sedm hodin. První operovaná pacientka v Česku zemřela po šesti letech po transplantaci.

K transplantaci jsou indikováni pacienti, kteří jsou v konečné fázi svého života, kdy dochází k selhání plic. Všichni tito lidé permanentně dýchají s kyslíkovým přístrojem. Po operaci dýchají zcela normálně bez pomoci přístroje. Nemocní by bez transplantace žili rok a půl.

První rok po zákroku přežívá 75 až 76 procent nemocných. Dalších pěti let se dožívá 45 až 50 procent operovaných. Většina nemocných pak umírá na infekční komplikace, nebo že postupně dojde k odloučení štěpu.

„Každý transplantovaný člověk dostane orgán někoho jiného. Přirozenou reakcí lidského organismu je, že se snaží vyloučit vše cizorodé, v tomto případě transplantovanou plíci. K tomu, aby byla transplantace úspěšná, musí nemocný celoživotně dostávat léky, které snižují jeho imunitu a brání tím vyloučení nového orgánu. Snížením imunity se ale zvyšuje riziko infekce,“ sdělil profesor Pavel Pafko.

Transplantace plic patří k nejnáročnějším medicínským úkonům a ve světě ji poprvé úspěšně provedli až v roce 1983 v Kanadě. O první nahrazení jedné plíce se sice pokusil už v roce 1963 Američan James Hardy, pacient však přežil jen 18 dnů. V té době ještě nebyly léky potlačující imunitu organismu a ani technika přišívání průdušek nebyla na takové výši jako dnes.