Expedice objevila pevnost Machu Picchu

Lima - Inckou pevnost Machu Picchu, která leží ukryta vysoko v Andách, nechal postavit Pachacútec Yupangui v letech 1460 až 1470. V 16. století unikla pozornosti španělských dobyvatelů a poté (po nejasném zániku říše) zmizela na čtyři staletí pod bujnou tropickou vegetací. Pevnost se nachází na horském sedle 400 metrů nad řekou Urubamba v nadmořské výšce 2430 m n. m. Město nemělo administrativní, vojenskou, ani obchodní důležitost. Proč Inkové tuto osadu postavili, nikdo neví. Historici se domnívají, že chtěli být blíže svému božstvu.

Osada se rozkládá na jednom z vrcholků andského pohoří Cordillera Vilcabamba. Do údolí sem nevede žádná silnice ani jiná cesta sjízdná automobilem. Narušit klidný spánek rozvalin se poprvé pokusil Hiram Bingham. Ten se v čele expedice Yaleovy univerzity vydal 24. července roku 1911 na průzkum jedné z největších záhad naší kulturní historie. Od té doby navštívilo osadu vysoko v horách statisíce turistů.

Nápor zvědavců ale památku ustavičně poškozuje. Lidé památku kámen po kameni rozebírají. Ohrožují ji také požáry a eroze vyvolané častými děšti. V roce 1983 bylo Machu Picchu zapsáno na seznam světově chráněných památek UNESCO.