V Bratislavě se zřítilo letadlo do Zlatých piesků, zemřelo 75 lidí

Bratislava - Ranní vnitrostátní let z hlavního města do slovenské metropole neměl být ničím neobvyklý. Dopravní letadlo Il-18B ČSA se ale 28. července 1976 místo přistání na bratislavském letišti Milana Rastislava Štefánika zřítilo do nedaleké přírodní nádrže Zlaté piesky. Z devětasedmdesáti lidí na palubě katastrofu přežili pouze čtyři. Oficiální vyšetřovací zpráva došla k závěru, že pád letadla způsobila porucha motorů a chybná reakce posádky.

Letoun z pražské Ruzyně vzlétl krátce před devátou. Na palubě bylo 69 pasažérů, čtyři členové posádky, tři pracovníci ČSA, dvě palubní průvodčí a jeden letecký technik. Již po startu z Prahy začal hořet jeden z motorů a letadlo letělo v nouzovém stavu se třemi funkčními motory. Kvůli vietnamské delegaci nemohlo nouzově přistát v Brně a nabízená možnost z Vídně byla zatržena komunistickým režimem. Pilot musel doletět do Bratislavy.

Let probíhal zdánlivě v pořádku, komplikace nastaly až před přistáním, kdy přestal fungovat i druhý motor na pravém křídle. Letadlo se i přes úplné vychýlení kormidel doleva prudce stočilo na opačnou stranu a jen těsně minulo řídicí věž. Přeletělo areál letiště a při velkém náklonu vpravo spadlo do jezera Zlaté Piesky. Při pádu se rozlomilo napůl a zadní část stroje trčela z vody.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Všechny zbytky letadla byly z jezera vyproštěny po osmi dnech. Komunistický režim dlouho tajil, že smrt většiny cestujících nastala utopením. Jeden z přeživších zemřel na následky poranění v nemocnici. Havárie z roku 1976 byla poslední tragickou nehodou v dějinách ČSA.