František Venclovský přeplaval slavný kanál La Manche

Praha - Plavec František Venclovský 29. července 1971 jako první občan Československa přeplaval Lamanšský průliv, oddělující francouzské území evropské pevniny od Britského souostroví. Celkově se stal 122. člověkem, který trasu směrem z Francie do Anglie zvládl. Podle statistik byl teprve druhým občanem suchozemského státu, komu se to podařilo. František Venclovský se narodil 25. dubna 1932 a dětství prožil v Lipníku nad Bečvou. V mládí trávil spoustu času převážně v boxerském ringu a jako boxer olomouckých Křídel vlasti dokonce snil o olympiádě. Tuhle vidinu mu ale překazil vážný úraz krční páteře, přes půl roku měl ochrnutou horní polovinu těla. Lékaři mu předpovídali invalidní vozík, ale Venclovský se díky nesmírně pevné vůli dokázal zase postavit na nohy.

Významnou součástí jeho tehdejší rehabilitace bylo plavání, které se mu nakonec stalo osudem. Kanál La Manche překonal ještě jednou v roce 1975, a to dokonce ve třetím čase jeho věkové kategorie. Postaral se i o další obdivuhodné výkony. V roce 1981 přeplaval Dunaj při teplotě vody pouhé tři stupně, o osm let později přeplavali s druhým československým přemožitelem Doverské úžiny Janem Novákem jako první na světě sibiřský veletok Angaru. Se stejným partnerem v roce 1990 to dokázali i na nejhlubším jezeře světa Bajkalu.

I v pokročilém věku zůstal aktivním plavcem s mimořádnou výkonností. Vedle tréninků a pravidelných setkání s otužilci snil o ještě jednom velkém výkonu - s kolegou Novákem plavat pod Niagarskými vodopády, a to navíc v zimě. Sehnat sponzora a povolení kanadských úřadů však už nestačil - 13. prosince 1996 František Venclovský zemřel.