Zemřel Antoine de Saint-Exupéry - autor Malého prince

Marseille - Autor světoznámého Malého prince, francouzský spisovatel a letec Antoine de Saint-Exupéry, se 31. července 1944 nevrátil z průzkumného letu nad jižní Francií ovládanou Němci. Tělo nebylo nikdy objeveno a mysterium jeho smrti jen zdůrazňuje Saint-Exupéryho legendu. V roce 2000 byly v moři poblíž francouzského města Marseille nalezené trosky stroje Lockheed Lightning, ve kterém vzlétl naposledy a které naznačují, že Saint-Exupéry možná odešel ze života dobrovolně. Oblíbený syn z celkem pěti dětí hraběnky de Saint-Exupéry, narozený 29. července 1900 v Lyonu, se o poezii pokoušel už v šesti letech, kdy v noci budíval maminku se slovy „Vstávej, chci Ti přečíst novou básničku!“.

Coby zároveň technicky nadané dítě často bavil rodinu rozličnými vynálezy a v dospělosti si přihlásil devět patentů z letectví, jehož kouzlu propadl na celý život. Dva roky na architektuře vystřídala v roce 1921 vojenská služba. Než se stal vojenským pilotem, několikrát si zlámal kosti. Nebyl neschopný, ale roztržitý a jeho instruktor si zoufal: „Vy se nikdy nezabijete, protože kdybyste se měl zabít, už by se to dávno stalo.“

Po návratu z vojny začal Saint-Exupéry létat na lince Toulouse - Casablanca. Od roku 1927 se stal velitelem mysu Juby, v poušti ztraceného civilního letiště uprostřed bouřící se země. Na vysazených dveřích na dvou sudech od benzinu psal po večerech první knihu Kurýr na jih (1928), působivé svědectví o letecké lince a jejích lidech. Jeho druhá kniha s názvem Letec vznikala také v přestávkách mezi létáním, ale již v Argentině. V roce 1931 se oženil s půvabnou, rozmarnou a výstřední Jihoafričankou Consuelou Suncin de Sandoval, byl jmenován rytířem Čestné legie a napsal třetí knihu nazvanou Noční let.

Během druhé světové války Saint-Exupérymu vycházejí knihy Válečný pilot (1942), Dopis rukojmímu (1943), Malý princ (1943) a posmrtně vydaná a nedokončená Citadela (1948), která je souborem autorových úvah o životě a smrti. Nejslavnější knížka Malý princ je věnována dítěti, které přežívá v dospělém člověku. Saint-Exupéry zde popsal příběh pilota, který havaroval s letadlem na Sahaře a setkal se s malým princem z neznámé planety.

Po opakované žádosti spisovatele v létě 1944 ho znovu přijímají k letecké peruti. Antoine de Saint-Exupéry odjíždí do severní Afriky a začíná létat. 31. července 1944 vzlétá z Korsiky k letu nad Francií, ze kterého se již nevrací.