Londýn ochromil pumový atentát

Londýn - V noci na 3. srpna 2001 si výbuch bomby uložené v autě v západní části Londýna vyžádal sedm zraněných a značné škody na majetku. Cílem atentátníků bylo zabíjet a ničit, protože silná nálož byla umístěna v místě bujarého nočního života. „Měli jsme opravdu štěstí, že z toho nebyl masakr,“ uvedl šéf protiteroristického odboru londýnské police Alan Fry po atentátu, při kterém útočníci umístili 45 kilogramů výbušnin do auta u stanice metra Ealing Broadway.

Teroristický útok byl dílem republikánských disidentů - organizace Pravá IRA, jež se odštěpila od Irské republikánské armády, která dodržuje od konce 90. let příměří. Pravá IRA již v minulosti podnikala útoky v době, kdy vládlo značné napětí v mírovém procesu Severního Irska.

V listopadu 2001 byli v souvislosti s atentátem zatčeni tři muži Noel Maguire, Robert Hulme a jeho bratr Aiden Hulme. Usvědčeni byli všichni 8. dubna 2003. Bratři Hulmeové dostali dvacetileté tresty. Noel Maguire, který podle soudce hrál při bombovém útoku hlavní roli, byl odsouzen na 22 let.