Lavina v kyrgyzském pohoří Ťan-Šan - 11 mrtvých

Biškek - Pět českých horolezců zahynulo pod lavinou v pohoří Ťan-Šan na území Kyrgyzstánu. Ledová masa, která se utrhla na hoře Chan Tengri ve výšce kolem pěti tisíc metrů, zavalila mezinárodní skupinu, v níž byli Češi, Rusové a Ukrajinci. Tragédie si vyžádala celkem 11 obětí. Pod sněhem zemřelo pět Čechů i tři Rusové a tři Ukrajinci. Neštěstí se stalo ve výšce přes 5000 metrů nad mořem, v době, kdy mezinárodní skupina stoupala z nedalekého tábora na vrchol hory Chan Tengri. Neštěstí na Chan Tengri představuje největší tragédií českých horolezců v zahraničí od roku 1970. Tehdy lavina ledu a kamení, uvolněná při zemětřesení z nejvyšší peruánské hory Huascarán (6768 m), pohřbila čtrnáctičlennou výpravu československých horolezců.

Horolezci začali stoupat na vrchol údajně 1. srpna. Lavina je zasypala v momentě, kdy se přesunovali z jednoho tábora do druhého. 

Zdolání Chan Tengri (v překladu Král duchů) v pohoří Ťan-Šan patřilo kdysi ke cti sovětských horolezců. Hora, třetí nejvyšší v zemi, je vysoká6 995 metrů. Kyrgyzstán, který je z 90 procent pokryt horami, se snaží turismus v oblasti podporovat, mimo jiné výstavbou silnic v dosud nepřístupných regiónech. Z pohledu státní kasy totiž cizinci představují vítaný zdroj příjmu valut.