Gertruda Ederleová přeplavala jako první žena kanál La Manche

New York - Zdolat kanál La Manche je snad snem každého plavce. Přeplavat nejrušnější lodní dopravní cestu na světě se už podařilo desítkám sportovců. Průliv dlouhý asi 350 km pokořil jako první Angličan Matthew Webb. Psal se tehdy rok 1875. O téměř půlstoletí později ho následovala i první žena, Američanka Gertruda Ederleová. Ederleová se rozhodla přeplavat Doverskou úžinu (34 km) 6. srpna 1923. Po celou dobu bojovala s nepříznivým počasím. Kanál nakonec zdolala za 14 hodin a 31 minut, což bylo o 1 hodinu a 59 minut méně než tehdy nejlepší čas. Ederleová tak ve svých devatenácti letech překonala časy všech pěti mužu, kterým se do té doby podařilo La Manche přeplavat. Její rekord vydržel celých 24 let. Překonán byl až v roce 1950.

Ederleová se rázem stala národní hrdinkou. Po návratu do jejího rodného New Yorku na ni čekaly oslavy a audience. Slavnou plavkyni mimojiné přijal i prezident Calvin Coolidge. Světový rekord ji zajistil také filmovou slávu. Ederleová získala roli ve filmu Swim girl!, kde v hlavní roli zahrála sebe samu.

Mezi lety 1921 a 1925 vyhrávala tato plavkyně jeden závod za druhým. Vytvořila světové rekordy na půlmílové trati a na padesáti yardech. V roce 1924 získala na Olympijských hrách v Paříži zlatou medaili za nejlepší výkon na 400 metrech volnou technikou.

Přestože si Ederleová během své triumfální plavby bezvratně poškodila sluch. Na vodu a plavání nezanevřela. Po zbytek života pracovala jako plavecká instruktorka. Zemřela v zaopatřovacím ústavu v New Jersey.