Česko navštívila stoletá voda

Praha - Ničivé povodně, které způsobují milionové škody na majetku, začínají být v České republice nepříjemným přívažkem každého léta. O stoleté vodě se začalo poprvé hovořit v souvislosti se srpnovými záplavami už v roce 1997, tehdy zemřelo na 50 lidí. Další ničivá vlna přišla v roce 2002. Voda se tehdy vyvalila z břehů řek a zasáhla více než třetinu území. Nejvíce utrpěly jižní, střední a severní Čechy. Voda se nevyhnula ani Moravě.

Vodou bylo zasaženo na 800 obcí, 260 mostů, přes 30 úseků silnic I. tříd a více než 150 komunikací nižších tříd. Tragický osud postihl jihočeské Metly a středočeské Zálezlice, které ničivá povodeň celé zatopila. Povodně si vyžádaly celkem 17 lidských životů. Přímo ve vodě našlo smrt deset lidí, další zahynuli po námaze spojené se záchrannými pracemi pracemi nebo kvůli neukázněnosti.

Evakuováno bylo 225.000 lidí. Většina jich byla z Prahy. Nouzový stav trval v šesti krajích, a to až do konce srpna. Záplavy postihly všechny resorty. Ničivý dopad měly především na zemědělství a dopravu. Velké ztráty hlásil také zpracovatelský průmysl, potravinářství, lesní a vodní hospodářství.

Velký ohlas způsobilo především zatopení pražského metra. Voda zaplavila a poškodila 17 stanic. Zhruba polovina zastávek na všech trasách negungovala. Jejich výpadek ochromil pražskou dopravu na několik měsíců.