Zemřel bývalý ugandský diktátor Idi Amin

Džidda – Půl milionu obětí své vlády následoval 16. srpna 2003 do zásvětí někdejší ugandský diktátor Idi Amin. U moci byl v letech 1971–1979. Zbylé čtvrtstoletí života strávil v exilu v Saúdské Arábii, nežil však v bídě ani s výčitkami svědomí. O Aminově životě vznikl film Poslední skotský král oceněný Oscarem či britskou cenou BAFTA. Idi Amin byl profesionální boxer, voják britské koloniální armády a v Izraeli vycvičený výsadkář s mizivým vzděláním. Po osamostatnění Ugandy se v její armádě dostal až do čela generálního štábu. V roce 1971 provedl vojenský převrat a sesadil dosavadního prezidenta Obotea, který byl právě na summitu států Commonwealthu.

Jako nový prezident Idi Amin ve své zemi rozpoutal teror. Aminova vláda stála život až půl milionu lidí perzekuovaných především z etnických důvodů. Diktátor byl přezdíván „černý Hitler“ nebo „řezník z Kampaly“. Sám si ovšem nechal říkat „skotský král“ či „dobyvatel britského impéria“.

Od roku 1977 rozpoutala Uganda válku proti Tanzánii, kterou však po dvou letech prohrála. Idi Amin musel utéct do Libye a později se uchýlil do Saúdské Arábie.

Na konci července 2003 byl Idi Amin hospitalizován a další měsíc přežíval na přístrojích. 16. srpna 2003 zemřel.