V kauze Berdych bylo již pravomocně potrestáno přes 30 lidí

Praha - Kauza takzvaného Berdychova gangu je označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Je závažná hlavně kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy. Gang kolem Davida Berdycha má podle několika obžalob i již konečných rozsudků na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů a také přepadání kamionů. Organizovaná skupina desítek lidí si trestnou činností z let 1995 až 2004 měla přijít na více než sto milionů korun.

V případu již padlo několik definitivních trestů, za účast na loupežích a dalších trestných činech zatím soudy pravomocně potrestaly přes třicet lidí. Například Berdych si odpykává sedmiletý trest za vydírání a za přechovávání padělaných bankovek a loni v červnu byl také pravomocně odsouzen v první části procesu za loupežná přepadení k dalšímu více než devítiletému trestu.

Berdychův gang spáchal podle žalobce první zločiny už v roce 1995. Spolupráce s policisty však pravděpodobně začala až o pět let později. Vyšetřování hlavní části rozsáhlé kauzy začalo v září 2004, kdy detektivové při akci Uniforma pozatýkali velkou část podezřelých. Gang podle žalobců při páchání zločinů využíval díky napojení na policejní důstojníky znalost policejní taktiky a používal policejní výstroj i výzbroj a padělané doklady.

Za únos a smrt zlatníka Tomana až 13,5 roku vězení

V souvislosti s činností gangu bylo postupně obžalováno či obviněno přes 50 lidí, z toho několik bývalých policistů. Případ se rozpadl na více procesů, některé již skončily pravomocným verdiktem. Loni v červnu tak u pražského vrchního soudu padlo 11 definitivních trestů. Soud pravomocně rozhodl, že muži kolem Berdycha a dalšího z obžalovaných, uprchlého Jaromíra Prokopa, půjdou za únos a smrt zlatníka Václava Tomana z roku 1996 a za loupežná přepadení dalších lidí na sedm až 13,5 roku do vězení. Proti verdiktu letos v únoru pět odsouzených mužů včetně Berdycha podalo dovolání k Nejvyššímu soudu.

Za mříže míří i bývalí detektivové Opava a Koňařík

V druhé části procesu jde o spolupráci gangu s bývalými elitními detektivy. Loni v lednu krajský soud uznal vinnými z účasti na loupežných přepadeních 19 lidí, v prosinci pak výši některých trestů upravil odvolací senát na konečných 3,5 až 14 let vězení. Například bývalým detektivům pražského odboru pro boj s organizovaným zločinem Josefu Opavovi a Petru Koňaříkovi snížil nepodmíněné tresty vězení ze 14 na 13 a z 12 na deset let. Oba proti pravomocnému verdiktu podali dovolání. Obžaloba v druhé části procesu se týká i Berdycha.

Kromě hlavního procesu je ještě několik dalších trestních řízení

Před rokem padl například definitivní rozsudek nad členem gangu Richardem Bardonem, jemuž soud za účast na loupežích vyměřil sedm let vězení. Jiné dílčí kauzy soudy ještě definitivně neuzavřely, některé případy se zatím před soud nedostaly.

Letos žalobci v souvislosti s Berdychovým gangem podali další obžaloby, v nichž figurují i jména známá z předchozích kauz kolem gangu. V květnu tak bylo obžalováno několik mužů z okruhu Berdycha pro dvojnásobný pokus o vraždu Ivana Jonáka, v jiném případu již dříve odsouzeného exmajitele jednoho z pražských erotických podniků, či pro 14 let starý únos a oloupení dalšího podnikatele. V jednom z případů, který se již k soudu dostal, žalobci nedávno rozšířili obžalobu na další muže spjaté s Berdychem. Měli se podílet na únosech tří podnikatelů a útoku na policejního informátora a nyní nezvěstného Luboše Sotonu známého jako svědka z korupční kauzy 90. let.