Václav Bedřich je spjat s Večerníčkem

Příbram - Režisér a výtvarník Václav Bedřich zasvětil svůj život animovanému filmu. Právem je řazen mezi nejplodnější české tvůrce animovaných filmů, neboť za svou kariéru jich natočil celkem 358. Tento držitel řady významných ocenění na mezinárodních festivalech, který se proslavil především jako autor večerníkových seriálů, se narodil 28. srpna 1918 a zemřel 7. března 2009 ve věku 90 let. Václav Bedřich je dále tvůrcem například slavného vyprávění o Maxipsu Fíkovi, Bobu a Bobkovi - králících z klobouku, O zvířátkách pana Krbce, O Makové panence a motýlu Emanuelovi či Říkání o víle Amálce, kterou sám namaloval.

Václav Bedřich se narodil v roce 1918 v Příbrami. Od dětství maloval a během války začal pracovat v Ateliéru filmového triku, kde se stal později předním animátorem. Po válce spoluzaložil slavné studio Bratři v triku a animoval především pro Jiřího Trnku.

V roce 1953 se Václav Bedřich začal věnovat režii. Jeho prvotinou byly filmy Hrnečku vař! a Čert a Káča. Později se podílel na režii večerníkových seriálů a jako první režíroval seriál Pohádky ovčí babičky. Navíc stál u samého počátku historie Večerníčka.

Byl režisérem první pohádkové série, která se v tomto pořadu odvysílala - O televizním strašidýlku a režíroval i proslulou znělku, která se stala nejstarší televizní znělkou vůbec. První Večerníček se na televizních obrazovkách objevil v lednu 1965, dodnes vysílaná znělka pak v září téhož roku.

Václav Bedřich po celý život zůstal věrný kreslenému filmu, ale vyzkoušel si i jiné animační technologie, především papírkový a loutkový film. Loutky rozpohyboval například v pohádce O bílé princezně z roku 1981. Filmem s nejdelší stopáží se patrně stala Velká sýrová loupež z roku 1986. Režisér byl v tomto případě zároveň výtvarníkem.

Václav Bedřich si nikdy nevytvořil jasný, snadno rozpoznatelný rukopis jako třeba Zdeněk Smetana nebo Zdeněk Miler. Jako režisér dával přednost týmové práci. Většinou vytvořil tým složený ze zkušeného spisovatele - scenáristy a známého výtvarníka, který dal příběhu vizuální podobu. Do studií animovaného filmu tak přivedl řadu předních výtvarníků, jako byli Adolf Born, Cyril Bouda, Václav Sivka, Vladimír Renčín nebo Vladimír Jiránek.

Vydáno pod