Co slibuje Barack Obama Američanům

Denver (Colorado) - Barack Obama ve čtvrtek večer přijal nominaci amerických demokratů na funkci příštího prezidenta Spojených států. Příští prezident zdědí půlbilionový deficit, který bezesporu zásadně ovlivní financování nových programů. Právě Obama by měl ukončit osm let republikánské vlády v Bílém domě.

HOSPODÁŘSTVÍ A DEFICIT

Obama slíbil, že naváže na daňové slevy v hodnotě 168 miliard dolarů pro jednotlivce a daňové úlevy pro podnikatele, které v únoru schválil Kongres. Obamovy sliby zahrnují pomoc státu a místním vládám a zvýšené investice do infrastruktury i alternativních energetických programů. Chce do detailu probrat federální rozpočet a vyřadit z něj již nefungující programy a nahradit je levnějším a účinnějšími. Narazí ale na realitu prudce rostoucího deficitu, který v letošním roce podle kongresového rozpočtového výboru dosáhne 400 miliard dolarů.

DANĚ

Obama chce zachovat daňové škrty, které prezident Bush zavedl pro rodiny s výdělkem nižším než 250.000 dolarů ročně. Vytvořením nových daňových úlev chce pomoci střední třídě, kterou ekonomická situace nutí utahovat opasky. Problém je, že Obamovy návrhy vyjdou velmi draho.

ENERGETIKA

Obama slibuje krátkodobou slevu ve výši 1000 dolarů na manželský pár, která má pomoci vyrovnat se s rostoucími cenami energií. Uvolnit chce až 70 milionů barelů ropy ze strategických rezerv a během příštích deseti let investovat 15 miliard ročně do podpory obnovitelných zdrojů energie, čistých technologií a elektrických automobilů.

ZDRAVOTNÍ PÉČE

Obama chce zvýšit počet lidí se zdravotním pojištěním systémem vládních subvencí nákladů pro rodiny s nízkými a středními příjmy a peníze na tyto výdaje získat zvýšeným zdaněním rodin, které vydělávají víc než 250.000 dolarů ročně. Problém je, že jakkoli tento plán pomůže milionům lidí dosáhnout na zdravotní pojištění, stále má daleko k všeobecnému pokrytí.

ZAHRANIČNÍ POLITIKA

Obama chce zapojit spojence i protivníky, aby napravil pověst Spojených států v zahraničí a znovu pro zemi získal vedoucí postavení, které podle jeho názoru Bush promrhal. Chce zesílit tlak na Íránu, posílit americký boj proti extrémistům podél afghánsko-pákistánské hranice a prosadit rychlejší a rozhodnější začátek blízkovýchodního mírového procesu.

OBRANA

Obama slibuje stažení všech amerických bojových jednotek z Iráku během 16 měsíců, vyslání většího počtu bojových jednotek do Afghánistánu a poskytnutí lepší péče zraněným vojákům a válečným veteránům.

ŠKOLSTVÍ

Plán dotovaný osmnácti miliardami dolarů by měl povzbudit, ale nikoli povinně nařídit, všeobecnou předškolní výchovu. Obama dále chce mimo jiné provázat platy učitelů s výsledky testů, vytvořit prostor pro okrajové předměty, jako je umění či hudba, a zavést úhradu až 4000 dolarů z nákladů na školné pro studenty, kteří ročně odpracují 100 hodin veřejných prací.