Dianu miloval celý svět kromě prince Charlese

Paříž - Při automobilové nehodě zemřeli v roce 1997 Diana Spencerová, britská princezna z Walesu, bývalá manželka prince Charlese a její přítel Dodi Al Fayed. Jedna z nejslavnějších a nejoblíbenějších žen světa, bývalá manželka britského korunního prince Charlese, se stala v Paříži obětí těžké autonehody, když se řidič jejího automobilu snažil ujet skupině senzacechtivých fotografů - paparazziů. Při nehodě zahynul i její nový egyptský přítel Dodi Al Fayed a řidič automobilu.

Diana, princezna z Walesu, za svobodna Spencerová, se narodila 1. července 1961 v Sandringhamu v přední britské rodině. Její otec hrabě Spencer měl titul štolby královské rodiny. Se svou manželkou se rozvedl a kromě Diany vychovával další dvě dcery a syna. Vzdělání Diana získala na soukromé škole West Heath School v jižní Angli a ve Švýcarsku a ve volném čase za zabývala hudbou a sportem. Do Londýna se vrátila v roce 1978. Po studiích, v letech 1979 až 1981, učila v mateřské školce v Pimlico v Londýně. V té době se tehdy plachá a neznámá Diana seznámila s Charlesem, o třináct let starším následníkem trůnu, který ji o pár měsíců později požádal o ruku.

Svatba Charlese Philipa Arthura George, prince z Walesu a Diany Spencerové se konala 29.července 1981 v londýnské katedrále sv.Pavla. Dnem svatby začala pro Dianu historie jejího nešťastného manželství. Již na svatební cestě prožila princezna první zklamání, když nalezla manželův diář plný fotografií Camilly Parkerové-Bowlesové. Když mladá a krásná princezna žádala po Charlesovi vysvětlení, arogantně jí sdělil, že Camilla zaujímala a nadále bude zaujímat významné místo v jeho soukromém životě. Manželskému souladu vadila i rozdílnost jejich povah. Diana zbožňovala módu, tanec a večírky ve společnosti a nudila se vedle prince s intelektuálními nároky, který jí často dělal kázání. Vztah Charlese k tehdy ještě milující manželce začal chladnout a nešťastná Diana se několikrát pokusila o sebevraždu.

V roce 1986 princ Charles obnovil svůj vztah s Camillou Parkerovu-Bowlesovou, u které začal hledat útočiště před náladovou, bulimií sužovanou a žárlivou manželkou. Přestože se na veřejnosti Diana s Charlesem objevovali společně, vedli již oddělený soukromý život.

Patnáctileté manželství dvou povahově velmi odlišných lidí skončilo rozvodem 28. srpna 1996. Princezna Diana přestala být formálně členem královské rodiny. Po svém rozchodu s Charlesem již na celém světě obdivovaná lady Di omezila svou někdejší bohatou charitativní činnost, stala se odhodlanou a nezávislou ženou. V lednu 1997 se rozhodla vystupovat jako členka kampaně Mezinárodního výboru Červeného kříže proti minám. Na cestě po Angole natočila dokumentární film proti používání nášlapných min, její poslední cestou spojenou s kampaní za likvidaci nášlapných min byla třídenní mise v Bosně v srpnu letošního roku.

Vydáno pod