Navždy odešel Oldřich Daněk

Praha - Režisér, scénárista a spisovatel Oldřich Daněk bývá považován za jednoho z nejplodnějších válečných dramatiků. Během svého života napsal několik divadelních her (Dva na koni, jeden na oslu, Vévodkyně valdštejnských vojsk, Jak snadné je vládnout) a filmových i televizních scénářů (Zde jsou lvi, Ošklivá slečna, Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky).  Daněk započal svou uměleckou kariéru v roce 1945 jako herec ostravského Divadla Petra Bezruče. Poté vystudoval herectví na pražské divadelní akademii múzických umění u Karla Högra a Ladislava Peška a režii na téže škole u Jindřicha Honzla.

V 50. letech pracoval jako režisér Klicperova divadla v Hradci Králové a poté vykonával funkci uměleckého šéfa činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Od roku 1957 byl scenáristou a režisérem Filmového studia Barrandov.

Kromě práce pro divadlo, film a televizi stačil vydat i několik románů, například historickou trilogii Král utíká z boje, Král bez přilby, Vražda v Olomouci. Za svou tvorbu získal řadu významných ocenění. Rozloučením s diváky byla podle jeho vlastních slov hra Trojhvězdí, kterou uvedlo Divadlo na Vinohradech.