V Rusku vypukla jágrmánie

Omsk - Rusko si užívá nejlepšího českého hokejisty Jaromíra Jágra. Ten po 17 letech přestoupil ze slavné NHL do Ruska a záhy se stal středem zájmu. Jágr chce nejen vyhrát ruský titul, ale tamní ligu vytáhnout až na úroveň NHL. Stal se tváří tamní Kontinentální ligy a Rusové si od něj slibují, že jeho jméno přiláká do ruské hokejové ligy i další slavné hokejové tváře.

Jaromír Jágr, který obléká dres se stále stejným číslem 68, je mezi ruskými fanoušky znám jako Agent 068. Do Ruska přijel, aby pomohl ruskému hokeji vrátit se na výsluní. Když letos v létě přiletěl do Omsku, celé město bylo vzhůru nohama. Omští novináři pečlivě sledují všechna Jágrova vystoupení a ty divákům pravidelně připomínají.

Jágrovi Rusko přirostlo k srdci


Jágr není v Rusku poprvé. Před třemi roky tady během výluky v NHL doslova zářil. A Rusové mu přirostli k srdci. „Myslím, že maj obrovský srdce a dokážou se rozdělit,“ hodnotí ruské obyvatelstvo.

Ruský hokejový klub Avangard Omsk musel za svůj hokejový klenot dobře zaplatit. Tříletý kontrakt za údajných 35 milionů dolarů může z Jágra udělat nejlépe placeného hokejistu planety. Obrovské peníze vytáhl z kapsy ruský miliardář Roman Abramovič - tichý sponzor omského klubu. Český hokejista ale tvrdí, že peníze pro něj nebyly rozhodující. „Kvůli penězům to určitě nebylo, protože v Americe jsem dostal i lepší nabídky, ale táhlo mě to sem. Možná ta změna - změna všeho,“ zopakoval Jágr.

Jaromír tváří Kontinentální ligy

Česká hokejová superstar se Omsku vyplácí. Zimní stadion jim plní převážné právě Jaromír Jágr. „Od příchodu Jágra se u nás stojí kilometrové fronty na lístky. Na všech 10 000 míst na stadiónu bychom hned mohli prodat permanentky - vůči obyčejným divákům by to ale bylo nespravedlivé,“ přiblížil situaci v klubu Anatolij Bardin, generální manažer klubu Avangard Omsk. Z Jágra je hlavní tvář ruské Kontinentální ligy, která chce nejen dohnat, ale i předehnat slavnou NHL. Právě Jágr má do Ruska přitáhnout další zahraniční hvězdy.

Spot s Jágrem

„Pohár Gagarina bude za chvíli prestižnější než Stanley Cup. KHL zvedne hokej na novou úroveň. Zbabělci hokej nehrajou.“


Ruští sportovní novináři jsou opatrnější. Kontinentální liga je podle nich zatím jen nablýskanou hračkou plynárenského gigantu Gazprom a dalších polostátních firem. Sama na sebe si nevydělá. „Dokud budou celý projekt dotovat firmy jako Gazprom, bude všechno v pořádku. Jakmile se ale trochu změní politická situace, může se liga zhroutit jak domeček z karet,“ přiblížil ruskou hokejovou ligu hokejový novinář Vladislav Domračev.

Velký zájem ale znamená taky velká očekávání. Prohry se Jágrovi nebudou odpouštět. „Majitelé, gubernátoři dávají do týmu hrozně moc peněz a chtěj výsledky… s tím se musí počítat,“ dodává Jágr.

  • Český hokejista v ruském Omsku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41244.jpg
  • Český hokejista v ruském Omsku dělá reklamu Kontinentální lize autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/413/41245.jpg