Pojišťovna AIG má 74 milionů klientů po celém světě, v ČR působí již 16 let

Washington/Praha - Americká pojišťovna American International Group (AIG), které americká centrální banka (Fed) poskytne možnost čerpat úvěr až 85 miliard dolarů (asi 1,43 bilionu Kč), je největší pojišťovnou na světě. V rámci plánu záchrany převezme v AIG americká vláda téměř 80 procent akcií a bude mít vliv na řízení podniku. Společnost v uplynulých devíti měsících hospodařila se ztrátou 18 miliard dolarů (304 miliard Kč). V Česku zahájila činnost před 16 lety a patří pod ní dvě divize společnosti AIG ČR.

Světovou jedničkou mezi pojišťovnami se AIG stala v roce 2001, kdy koupila společnost American General za zhruba 23 miliard dolarů v akciích. Firma je například také hlavním sponzorem anglického fotbalového klubu Manchester United. Pojišťovna předloni podepsala s fotbalovým klubem rekordní čtyřletou smlouvu na 56,6 milionu liber (asi 424 milionů korun).

AIG je součástí skupiny významných podniků, podle jejichž akcií se vypočítává Dow-Jonesův index a podle prestižního žebříčku Forbes 2000 největších firem světa je v současnosti na 18. místě.

AIG hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 5,36 miliardy dolarů (asi 83 miliard Kč), zatímco před rokem měla zisk 4,28 miliardy USD. AIG utrpěla ztráty v hypotečních divizích, z pojišťovací činnosti má nižší zisk. Problémy se odrážejí i v kurzu akcií, které za poslední rok oslabily o více než 50 procent. Podnik je ve ztrátě už tři čtvrtletí v řadě a musí odepisovat ztráty z investic do hypotečních nástrojů.

Zlom ve vývoji AIG nastal Greenbergovým odchodem

Z čela společnosti v roce 2005 odstoupil její dlouholetý šéf Maurice „Hank“ Greenberg, jehož zásluhou se z pojišťovny stal globální hráč na trhu. Pod jeho vedením se ale odehrály rovněž účetní skandály, které mu nakonec zlomily vaz. Maurice Greenberg, který vedl společnost celých 37 let, odešel z pozice generálního ředitele pod tlakem vedení v době, kdy americké úřady začaly vyšetřovat podnikatelské praktiky AIG a dalších pojišťoven. Jeho rezignace byla další ranou greenbergovské pojišťovací dynastii poté, co jeho syn Jeffery byl v roce 2004 odvolán z vedení předního amerického pojišťovacího makléře Marsh & McLennan.

AIG vznikla v roce 1919 jako pojišťovací agentura Cornelius Vander Starr v Šanghaji. Předmětem jejího podnikání je především pojištění všeho druhu, finanční, bankovní a poradenské služby. Investiční podíl má také například v telekomunikačních nebo dopravních firmách.

Hospodářské výsledky

2007 - zisk se snížil na 6,2 miliardy dolarů
2006 - zisk 14,05 miliardy dolarů
Aktiva: 1,1 bilionu dolarů (k 31. prosinci 2007)
Počet zaměstnanců: 116.000
Počet klientů: 74 milionů ve 130 zemích světa


AIG je v Česku již 16 let
 

AIG v ČR zahájila činnost před 16 lety pod hlavičkou První americko-české pojišťovny. Hned na počátku fungování byly vytvořeny dvě samostatné divize, a to životního pojištění (AMCICO) a divize neživotního - všeobecného pojištění (AIG). Podle zákona o pojišťovnictví začaly od roku 2000 fungovat dvě samostatné pojišťovny, tedy AIG CR pojišťovna - neživotní pojištění a První americko-česká pojišťovna (AMCICO AIG LIFE) - životní pojištění.

Letos v červenci ČNB odejmula pojišťovně AIG Czech Republic na její vlastní žádost licenci, společnost současně vstoupila do likvidace. Klienti již v červnu přešli pod správu české pobočky AIG Europe. Důvodem změny bylo sjednocení organizační struktury skupiny AIG v rámci zemí Evropské unie. Na českém trhu pojišťovně patří necelé jedno procento.

Logo největší pojišťovny světa, AIG
Zdroj: ČT24/www.aig.com
Vydáno pod