Zemřel herec Josef Vinklář

Praha - Ačkoli herec Josef Vinklář strávil přes šest desítek let u divadla, diváci si jej nejvíce pamatují z televizního seriálu Nemocnice na kraji města, kde si zahrál doktora Cvacha. V Národním divadle odehrál na 90 rolí a účinkoval zhruba ve stovce filmů. Své herecké začátky zažil v dětských rolích v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Do prvního profesionálního angažmá v Divadle satiry ho v roce 1945 jako teprve patnáctiletého přivedla náhoda, když musel zaskakovat za nemocného herce.

V letech 1946-1948 hrál v Divadle Voskovce a Wericha. Krátce poté působil v pardubickém Východočeském divadle. Od roku 1950 až do roku 1983 ho diváci mohli vidět v divadle Z. Nejedlého v Praze. Objevil se zde např. ve hrách Romeo a Julie nebo Bratři Karamazovi.

Poté působil především v Národním divadle, na této scéně odehrál na 90 rolí. Účinkoval v televizi a objevil se v mnoha filmech. Zahrál si inspektora Boušeho v Hříšných lidech města pražského, taxikáře Aloise Krbce v Chalupářích či ředitele záchranky v Sanitce. V posledních letech svého života si zahrál ve třech volně navazujících seriálech Náměstíčko, Příkopy a Náves.

Kromě hraní měl Vinklář ještě několik dalších lásek. Každé léto pobýval v Českém ráji, kde se narodil. Rád také vařil. Vinklářovou životní partnerkou byla herečka Jana Dítětová, se kterou měl syna Jakuba. Později žil s Ivankou Devátou, s níž měl syna Adama.

Vinklář se dlouhodobě potýkal s rakovinou plic. Poprvé vážně onemocněl v polovině 90. let, kdy prodělal mozkovou příhodu. V úterý 18. září 2007 ve věku 76 let podlehl vážné nemoci.