Navždy odešel francouzský mim Marcel Marceau

Cahors (Francie) - Ve svém domě ve městě Cahors na jihozápadě Francie skonal 22. září ve věku 84 let legandární francouzký mim Marcel Marceau. Zpráva o jeho úmrtí se dnes ocitla na prvním místě zpravodajství francouzských médií. Televizní stanice LCI přitom citovala jeho slova „K tomu, aby člověk vyjádřil, co má na srdci, nejsou slova potřeba.“ Marceau byl pohřben na pařížském hřbitově Pere Lachaise, místě posledního odpočinku významných francouzských i zahraničních osobností. Několikrát vystoupil také v českých zemích, poprvé v roce 1967, naposledy v prosinci 2003. K zemi, kde se narodil „největší z Pierotů“ Jan-Kašpar Debureau měl totiž velice vřelý vztah a dlouhá léta ho také pojilo osobní přátelství s mimem Ladislavem Fialkou. Marceau byl třikrát ženatý. po své smrti po sobě zanechal dva  syny a dvě dcery.

„Charlie Chaplin pantomimy,“ jak byl nazýván, se narodil ve Štrasburku v umělecky založené židovské rodině jako Marcel Mangel. Své původní příjmení si změnil na Marceau na začátku druhé světové války podle slavného francouzského generála.

Zpočátku byl ovlivněn hvězdami němého filmu, později si vytvořil svůj vlastní osobitý styl zvaný imaginární pantomima. Po celém světě ho proslavila především postava lyrického klauna Bipa, kterou vytvořil už v roce 1947 a které zůstal věrný po celý život.