Dávný známý ministra Řebíčka vyhrává výběrová řízení v klíčových dopravních institucích

Praha - Na sjezdu nejmenší koaliční strany zelených si premiér Mirek Topolánek stěžoval na nekalé praktiky české politiky. Přitom jeho stranický kolega ministr dopravy Aleš Řebíček nemá na svém ministerstvu zrovna všechno v pořádku. Řebíčkův kamarád a PR poradce v jednom Jan Piskáček totiž vyhrává výběrová řízení ve všech klíčových dopravních institucích. A navíc jeho napojení na soukromé firmy vyvolají pochybnosti, kdo všechno má přístup k důležitým státním informacím. V rukou Jana Piskáčka je i koncept kampaně Dopravního čtyřlístku, naděje na zlepšení situace v dopravě.

Piskáček - přítel Řebíčka nebo řádná smlouva s firmou Mather PR 

Třicetiletý Piskáček dnes radí všem důležitým dopravním státním institucím. Ministr dopravy označuje vztah s ním za přátelský, pracovali spolu prý již v Řebíčkově bývalé stavební firmě Viamont. „Já jsem s ním začal spolupracovat normálně na bázi byznysu, a protože je takovej sympaťák, tak jsme si padli do oka, a já jsem ho logicky pak vzal externě i na MD,“ komentoval své vztahy s Piskáčkem ministr Řebíček.

To jsou slova ministra dopravy. Jiná jsou jeho mluvčího. Podle něj je podepsaná smlouva na spolupráci s tiskovým oddělením, a to ne s Janem Piskáčkem, ale s firmou Mather public relations, kterou Piskáček vede a která patří do skupiny známé agentury Ogilvy.


Ministr a jeho mluvčí: zajímavý rozpor názorů

Ministr sám říká, že Jana Piskáčka na ministerstvo přivedl on. Jeho mluvčí zase zdůrazňuje, že vše je transparentní a ne pan Piskáček, ale jeho firma pro ministerstvo pracuje na základě výběrového řízení.

„Když jsem se zúčastnil jednoho z výběrových řízení pro ministerstvo dopravy, slyšel jsem od několika lidí podezření, že dopředu je jasné, kdo ten tendr musí vyhrát. Že to musí být právě Ogilvy. V rámci ministerstva pak panuje jakási antipatie, protože všichni mají pocit, že Ogilvy spadne automaticky všechno,“ dodává k praktikám na ministerstvu šéfredaktor časopisu Marketing & média Daniel Köppl.

Piskáček spolupracuje i s ŘSD a jeho firma pracovala i pro Kapsch

Aleš Řebíček nastupuje do funkce v září 2006. Smlouvu s ministerstvem Piskáčkova Mather public relations podepisuje v lednu 2007. Ve stejné době od Státního fondu dopravní infrastruktury dostává zakázku firma Piskáček a Beneš consulting - Piskáčkova další, vlastní firma, která už do rodiny Ogilvy nepatří. Dříve spolupracovala také s Řebíčkovým Viamontem. A letos přišla další zakázka malého rozsahu za bezmála dva miliony. Od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opět na služby public relations a webovou prezentaci map, a to bez výběrového řízení.

Piskáček vše vysvětluje tím, že všechny firmy, které zastupuje, se pohybují v dopravě poměrně dlouho. To potvrzuje i Ředitelství silnic a dálnic. Jan Piskáček s nimi prý spolupracuje již tři roky. Ve stejné době ale společnost Mather PR, kterou Piskáček vede, pracuje i pro Kapsch. A lidem vysvětluje, že projekt firmy na zavedení mýtného je opravdu dobrý, včetně projektů, které by se mohli nabalit na tento systém. Například elektronických dálničních známek, tzv. e-vinět. A o tři roky později e-viněty dostávají na ministerstvu zelenou. A opět bez výběrového řízení a všem je jasné, že státu je bude dodávat Kapsch.

Externí poradce Řebíčka, který přiznal, že se s vedením Kapsche zná, tu spojitost odmítá. „My tři roky pro společnost Kapsch nepracujeme, ta spolupráce byla řádně ukončena někdy na začátku roku 2006,“ vysvětluje Piskáček.

Aktivity Jana Piskáčka

Piskáček působil ve všech ve všech těchto - na poli veřejných zakázek ne nevýznamných - firmách. Zároveň také radí v komunikaci ministerstvu dopravy, ŘSD a Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Dále je mluvčím finanční skupiny PPF, skupiny, která je velmi úzce propojena s Ogilvy a která by velmi ráda hrála roli při privatizaci letiště. A informace z ministerstva dopravy by se jí jistě velmi hodily.

  • Aleš Řebíček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42227.jpg
  • Jan Piskáček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42226.jpg
  • Aktivity Jana Piskáčka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42230.jpg
Vydáno pod