Portland ( USA) - Nejstarší nalezený vzorek žvýkačky, kterým byla pryskyřice či šťáva z gumovníku, pochází již z neolitu, tedy z doby před 9 tisíci lety. Žvýkání gumy či březové kůry, která díky svým antiseptickým vlastnostem fungovala i jako lék na zanícené dásně či bolavé zuby, bylo známé mnohým kulturám. Avšak první výrobu žvýkaček na světě uvedl do provozu Američan John Curtis a jeho bratr. Inspirovali se Indiány z Nové Anglie, kteří přežvykovali ztuhlou mízu ze smrku. Zboží se značkou The State of Maine Pure Spruce Gum (Čistá smrková guma ze státu Maine) se začalo vyrábět 23. září 1848.
V Americe začala výroba žvýkaček
Curtisovy žvýkačky však byly oproti dnešním žvýkačkám tuhé a nepříliš chutné. Později začal Curtis kromě smrkové žvýkačky vyrábět i parafínovou žvýkačku s vanilkovou příchutí.
Dalšími průkopníky ve výrobě žvýkaček se stali William Finley Semple z Ohia, kterému byl v roce 1869 na žvýkací gumu udělen vůbec první patent nebo Thomas Adams, který začal do materiálu začal přidávat lékořici, a tak vznikla první ochucená žvýkačka s názvem Black Jack. Adams byl později rovněž autorem ovocné žvýkačky Tutti Frutti, pro jejíž prodej vynalezl také automat a umístil ho v newyorském metru.
Vydáno pod