V Americe začala výroba žvýkaček

Portland ( USA) - Nejstarší nalezený vzorek žvýkačky, kterým byla pryskyřice či šťáva z gumovníku, pochází již z neolitu, tedy z doby před 9 tisíci lety. Žvýkání gumy či březové kůry, která díky svým antiseptickým vlastnostem fungovala i jako lék na zanícené dásně či bolavé zuby, bylo známé mnohým kulturám. Avšak první výrobu žvýkaček na světě uvedl do provozu Američan John Curtis a jeho bratr. Inspirovali se Indiány z Nové Anglie, kteří přežvykovali ztuhlou mízu ze smrku. Zboží se značkou The State of Maine Pure Spruce Gum (Čistá smrková guma ze státu Maine) se začalo vyrábět 23. září 1848.

Curtisovy žvýkačky však byly oproti dnešním žvýkačkám tuhé a nepříliš chutné. Později začal Curtis kromě smrkové žvýkačky vyrábět i parafínovou žvýkačku s vanilkovou příchutí.

Dalšími průkopníky ve výrobě žvýkaček se stali William Finley Semple z Ohia, kterému byl v roce 1869 na žvýkací gumu udělen vůbec první patent nebo Thomas Adams, který začal do materiálu začal přidávat lékořici, a tak vznikla první ochucená žvýkačka s názvem Black Jack. Adams byl později rovněž autorem ovocné žvýkačky Tutti Frutti, pro jejíž prodej vynalezl také automat a umístil ho v newyorském metru.

Vydáno pod