O. J. Simpson zproštěn obvinění z vraždy své bývalé manželky

Los Angeles - Bývalý slavný hráč amerického fotbalu Orenthal James Simpson byl 3. října 1995 v trestním procesu dvanáctičlennou porotou zproštěn obvinění z dvojnásobné vraždy své bývalé ženy Nicole a jejího známého. V Los Angeles tak skončil déle než rok trvající případ, který se stal každodenním televizním seriálem a na který okolní svět často zíral nevěřícně a v úžasu. Civilní proces o dva roky později pak skončil opačně.

Porota dospěla k výroku po pouhých čtyřech hodinách úvah na základě stovek důkazů a týdnů výpovědí a řečí obou stran již 2. října odpoledne, soudce Lance Ito však rozsudek vyhlásil až o den později, čímž dal televizním společnostem, které vše přenášejí v přímém přenosu, prostor ke spekulacím.

Role sdělovacích prostředků byla ostatně jedním z hlavních průvodních jevů tohoto procesu. Zejména televizní společnosti se nijak netajily tím, že jim přímé přenosy pomáhají zvyšovat příjmy z reklam vysílaných během těchto přenosů.

Přenosy z procesu také podle všeho dále překryly hranici mezi bulvárním a seriózním přístupem ke zpravodajství. Simpsonův proces byl samou podstatou bulvární záležitostí, ale ani například čistě podnikatelský deník The Wall Street Journal si nemohl dovolit jej pominout.

V procesu hrály svou roli také rasové vztahy. Dotvrzuje to fakt, že většina černochů byla přesvědčena o Simpsonově nevině, zatímco většinu bělochů o ní nepřesvědčil ani rozsudek. Porota byla složená z devíti černochů, jednoho Latinoameričana a dvou bělochů.

O dva roky později dospěla porota v kalifornské Santa Monice v civilním procesu k opačnému rozhodnutí: Orenthal J.Simpson je odpovědný za smrt Nicole Brownové Simpsonové a jejího přítele Ronalda Goldmana. Simpson byl tak nakonec v civilním procesu odsouzen k zaplacení kompenzace příbuzným obětí ve výši 8,5 miliónu dolarů.