Jean-Marie Gustave Le Clézio

Praha - Le Clézio je označován za jednoho z nejoriginálnějších francouzských autorů současnosti. Píše klasickým, jednoduchým, ale rafinovaným jazykem. Už v roce 1963 získal jedno z předních francouzských literárních ocenění - Renaudotovu cenu - za román Le Proces-verbal.

Le Clézio se narodil 13. dubna 1940 v Nice. Jeho bretaňští předci přesídlili v 18. století na ostrov Mauritius, který se v roce 1810 dostal pod britskou nadvládu. Rodina žila nějaký čas v Nigérii, kde Le Cléziův otec za druhé světové války sloužil jako lékař. Během dlouhé cesty z Evropy do Nigérie začal malý Jean-Marie svou literární kariéru.

Po válce se rodina rozdělila a malý Jean-Marie s matkou se usadili v Nice, kde později vystudoval literaturu. Poté se odstěhoval do USA a stal učitelem. Právě jeho cesty po celém světě jsou inspirací k jeho tvorbě.

Literárně na sebe upozornil už ve třiadvaceti letech prvním románem Le Proces-verbal (česky vyšlo jako Zápis o katastrofě v roce 1966), který se dostal do užšího výběru na prestižní Goncourtovu cenu a za který získal Renaudotovu cenu.

Již 30 let je Le Clézio jednou z nejvýraznějších osobností současné francouzské prózy. Na kontě má několik desítek knih. Česky vyšly například povídková knížka Mondo a jiné příběhy, romány Horečka, Bludná hvězda či Poušť.    

Právě tento román, napsaný v roce 1980, jej také definitivně proslavil a vynesl mu cenu Francouzské akademie. Značný ohlas měl také jeho autobiografický a nejdůvěrnější text L'Africain (Afričan) z roku 2004.

Spisovatel je ženatý a má dvě dcery, žije v Albuquerque v Novém Mexiku. Do rodné Nice a do Bretaně se často vrací. Získal řadu významných cen a vyznamenání, například francouzský Rytíř umění a literatury. Napsal i několik knih pro děti, z nichž nejznámější je Lullaby (1970, česky 1996).