Voliče by mohly ovlivnit politické aféry posledních týdnů, politologové o tom však pochybují

Praha - Již v pátek se otevřou volební místnosti a začnou krajské a senátní volby. Teprve po nich se ukáže, jestli voliče nějak ovlivnily aféry uplynulých týdnů jako role poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého v pokusu o vydírání nebo vazby politiků na lidi propojené s organizovaným zločinem. Tyto kauzy rozhýbaly politickou scénu jen pár týdnů před volbami.

Morava, Tlustý a kompromitující materiály

Šest týdnů před volbami zveřejnila televize NOVA reportáž se dvěma poslanci ODS v hlavní roli. Vlastimil Tlustý, který pózuje ve vířivce s figurantkou a Jan Morava, který kompromitující fotky kupuje a navíc nechává nafotit dceru poslankyně Strany zelených Olgy Zubové, kterou chce poté vydírat.

„Byla to moje naivita, hloupost a moje největší pochybení, které v tom vidím, je, že jsem do toho zatáhl svoje přátele z rodiny Zubových,“ komentoval kauzu Jan Morava. Oba poslanci nakonec zůstali členy ODS, postavily se za ně jejich domovské organizace. Morava se kvůli aféře vzdal poslaneckého mandátu. Tlustý odmítl s tím, že se ničeho špatného nedopustil. „Já nejsem zodpovědný za toho, kdo se nechal nachytat,“ komentoval případ Tlustý.

Spis Krakatice - plný jmen vysokých politiků 

A právě jméno Vlastimila Tlustého se zanedlouho vynořuje znovu. Čtyři týdny do voleb. Mladá fronta DNES zveřejnila další informace z policejního spisu Krakatice, podle nichž se Tlustý, ale i současný ministr vnitra Ivan Langer stýkali s lidmi kolem kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Oba politici nařčení odmítají. Ve spisu Krakatice se objevuje i jméno Jiřího Paroubka, i on styky s Mrázkovými lidmi odmítá.

Propojení politiků na organizovaný zločin

Poslední aféra se objevila jen týden před volbami. Na křtu knihy Jiřího Paroubka se potkávají lidé, které Paroubek dřív označoval jako své přátele: hoteliér Bohumír Ďuričko a provozovatel Matějské poutě Václav Kočka se synem. V alkoholovém opojení Ďuričko vytahuje zbraň a Václav Kočka mladší padá mrtvý k zemi. Paroubek odmítl, že by tato tragická událost měla něco společného se sociální demokracii. Mirek Topolánek v této souvislosti připomněl informace z Kubiceho zprávy, která byla zveřejněna krátce před parlamentními volbami v roce 2006. „Celá událost je ale hlavně o tom, že kdyby politici napříč stranami brali informace Jana Kubiceho obsažené v jeho zprávě vážně, nikoli jako předvolební folklór, nemuselo se to stát.“

Ani jedna z afér ale zřejmě nebude mít na výsledky voleb klíčový vliv. Shodují se na tom politologové oslovení Českou televizí. Informace ze spisu Krakatice ani přátelství Jiřího Paroubka s podnikateli, které policie podezřívá z propojení na organizovaný zločin, totiž nejsou pro ty, kdo se o dění na politické scéně zajímají, žádnou novinkou.