Premiéra rockového muzikálu Hair

New York - Muzikál ze života hippies s názvem Hair si díky filmové verzi Miloše Formana získal srdce všech filmových fanoušků. Dílo autorské dvojice Gerom Ragni a James Rado s hudbou Galta MacDermota mělo světovou premiéru 17. října 1967 v New Yorku. Muzikál nesl poselství volné lásky a odporu proti válce ve Vietnamu, se kterým vyrůstala "květinová" generace šedesátých let.

Rockový muzikál se oficiálního broadwayského uvedení dočkal až půl roku poté. Od té doby se hrál nepřetržitě čtyři roky a dosáhl 1 750 repríz. Z autorů udělal nečekaně boháče a z řady písní, které v něm zazněly, jsou dnes evergreeny. Dílo bylo přeloženo do 18 jazyků a uvedeno v 31 zemích světa.

Londýnské provedení se hrálo od září 1968 dokonce 1998krát v řadě. V Americe přišla po Los Angeles na řadu další města a pak i zahraniční štace. Ještě v roce 1968 měly Hair premiéru v Berlíně a v Mexiku. 

Kouzlo muzikálu přestalo fungovat až v polovině 70. let, když Američané odešli z Vietnamu. Možná i proto Formanova filmová verze, která přišla do kin až v roce 1979, moc peněz nevydělala. S pádem železné opony na konci 80. let se zdvihla o muzikál nová vlna zájmu ve východní Evropě.

České publikum si na Hair muselo počkat až do roku 1995, kdy do Prahy zavítala The Broadway Musical Company New York, která zde představila divadelní verzi v angličtině. V češtině měl muzikál premiéru v prosinci 1996 v pražském divadle Pyramida.

Vydáno pod