Šmoulové se poprvé objevili v komiksovém časopise Le Journal de Spirou

Brusel - Šmoulové, modří skřítci žijící v houbových domcích, se poprvé objevili 23. října 1958 v proslulém komiksovém časopise Le Journal de Spirou. Bruselský rodák a výtvarník Pierre Culliford přitom Šmouly - v originále Les Schtroumpfs - původně vytvořil jen jako vedlejší postavy do jiného kresleného příběhu. Brzy ale postavičky začaly žít svůj vlastní život.

O rok později se borůvkové postavičky objevily ve vlastní komiksové sérii a jejich příběhy dodnes baví především malé čtenáře. Postupem doby se ze Šmoulů stalo komplexní zábavní impérium - artikly s jejich motivem je možné najít třeba na školních aktovkách, penálech či hrnečcích, mají i vlastní zábavní parky. Podle agentury Reuters roční příjmy ze „šmoulího byznysu“ dosahují mezi pěti až 12 miliony dolarů (80 až 188 milionů korun) ročně. U příležitosti 50. šmoulího výročí probíhá dobročinná aukce Unicef, které je možné se zúčastnit přes oficiální šmoulí internetové stránky

Celosvětové popularity by ale Šmoulové nejspíše nikdy nedosáhli, kdyby se neobjevili ve filmu a na obrazovkách. Filmový úspěch přišel začátkem 80. let. Tehdy se šmoulích příběhů ujali v americkém studiu Hanna-Barbera a přetvořili je v animovaný seriál. Za prvním dílem stáli stejní producenti jako za Tomem a Jerrym, Méďou Béďou, Psem Filipsem či Flintstoneovými. Do prosince 1989 vzniklo 256 částí, které televize reprízují dodnes. Na československé obrazovky se modří skřítci dostali už koncem 80. let, spolu s několika díly Toma a Jerryho byli jedním z mála amerických kreslených seriálů v Československé televizi té doby.

Česká verze je neodmyslitelně spjata s hlasy známých herců, taťku Šmoulu namluvil Vlastimil Brodský, Šmoulinku Jitka Molavcová, jejich hlavního protivníka Gargamela zase Jiří Císler. Generace dětí vyrůstajících na přelomu 80. a 90. let pak nejspíše nikdy nezapomene na titulní píseň v podání Hany Zagorové, kde se zpívá „Lepší je hrát si, hrát, se Šmouly šmoulovat, na to chci hlavu dát šmoulí“. Samostatná deska se šmoulími písničkami se objevila ještě před listopadem 1989 a v obchodech se po ní jen zaprášilo. Hudební variace na „šmoulí téma“ ale byly úspěšné i později, v 90. letech přišly například CD Šmoulí super disco šou nebo První zimní Šmoulympiáda. Autorem textů byl možná trochu překvapivě předák kapely Tři sestry - Lou Fanánek Hagen.