Metropolitní opera v New Yorku se otevřela světu

New York - Operou Charlese Gounoda Faust a Markétka byla 22. října 1883 slavnostně otevřena Metropolitní opera v New Yorku, zkráceně zvaná MET. Již během krátké doby se stala světoznámou a prestižní. V následujícíh letech tak zažila řadu premiér významných skladeb operního repertoáru jako Musorgského Borise Godunova nebo též Pucciniho operu Turandot. Pro operní umělce je tedy vystupování v Metropolitní opeře v New Yorku tím nejvyšším oceněním.

Výstavba nové budovy opery trvala pouhé tři roky. Důvodem vybudování nového operního stánku byl nedostatek místa v malém divadle na rohu 14. ulice a Irving Place.

Během více jak sto dvacetileté existence opery na Broadwayi zde vystupovali nejlepší sólisté a dirigenti z celého světa. Opera tedy uvítala takové velikány jako Artura Toscaniniho, Gustava Mahlera, George Szella, Rafaela Kubelíka či Jamese Levina.

Nesmazatelnou stopu zde zanechali i pěvci českého původu jako Ema Destinnová, Karel Burian, Jarmila Novotná, Ludmila Dvořáková, Eva Urbanová či Eva Randová. V roce 2003 v Metropolitní opeře debutovala mezzosopranistka Magdalena Kožená a o rok později dirigent Jiří Bělohlávek.

V prosinci 2006 zahájila Metropolitní opera sérii přímých satelitních přenosů do různých kin, včetně ČR.

Vydáno pod