Při přepadení divadla na Dubrovce zemřelo 170 lidí

Moskva - Během představení muzikálu Nord-Ost v moskevském divadle na Dubrovce 23. října 2002 došlo k přepadení, při kterém několik desítek ozbrojených Čečenců zajalo téměř osm stovek lidí včetně účinkujících a diváků jako rukojmí. Komando za jejich propuštění požadovalo ukončení války v Čečensku, stažení ruských jednotek a propuštění čečenských zajatců. Po 56 hodinách zasáhly v divadle ruské speciální jednotky. Výsledkem akce však byla tragédie, při které bylo následkem vdechnutí plynu zabito nejen asi 40 teroristů, ale i 129 rukojmích.

Ozbrojenci vnikli do Kulturního domu závodu na výrobu kuličkových ložisek v ulici Dubrovskaja (Dubrovka) krátce po začátku představení. Ihned po přepadení dalo čečenské komando, vedené polním velitelem Movsarem Sarajevem, ruské vládě na splnění svých požadavků sedm dní.

Ještě první den bylo propuštěno 200 lidí, především muslimů, Gruzínců, dětí a těhotných žen. Třetí den, 26. října v půl šesté ráno místního času, jednotky ministerstva vnitra a speciální jednotky podnikly záchranou akci, při které pomocí v té době neznámého plynu na bázi fentanylu provedly útok. Právě použití neznámého plynu zapříčinilo úmrtí tolika lidí, jelikož lékaři nebyli schopni podávat protilátky.

Oficiální vyšetřování útoku vyznělo do ztracena, protože podle odtajněných dokumentů vyšetřovatelé odmítli trestní odpovědnost za smrt lidí jak u teroristů, tak u příslušníků bezpečnostních složek a lékařů.

Pozůstalí po obětech podali několik žalob s žádostmi o odškodnění.