Zrodil se čtyřnásobný olympijský triumf Věry Čáslavské

Praha - Pro sportovní gymnastku Věru Čáslavskou byl rok 1968 něčím naprosto výjimečným. Vše začalo srpnovou okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy, po níž pocítila šílenou bezmocnost a zemi toužila alespoň nějak pomoci. Za dva měsíce se stala nejúspěšnější sportovkyní olympijských her v Mexiku - 25. října pak završila sbírku čtyř zlatých a dvou stříbrných medailí.

Hned od prvního soutěžního dne a úvodních disciplín, jimiž byly osmiboj jednotlivkyň a souboj družstev, se v hale Auditorio National strhlo peklo. Při vystoupení československých gymnastek bylo znát, na čí straně diváci stojí, a pokud šlo o Čáslavskou, tak tu si mexičtí temperamentní fanoušci přímo zamilovali.

Po povinných sestavách svěřenkyně trenérky Jaroslavy Matlochové mírně zaostávaly za sovětským týmem. Nicméně i přes nejlepší volné sestavy zůstalo Československo nakonec druhé. Stejně ale 23. října burácel halou pokřik „Vera-Vera-ra-ra-ra!“ Největší hvězda čs. družstva, nabuzená zprávou o senzačním triumfu šestnáctileté skokanky do vody Mileny Duchkové z věže, s přehledem uhájila své vedení v individuálním hodnocení osmiboje a obhájila tak svůj titul z Tokia.

A to byl jen začátek. Poté, co se okouzlující blondýnka jako jediná probojovala do finále všech čtyř disciplín a dva dny nato vytěžila z těchto soutěží tři zlata (přeskok, bradla, prostná) a stříbro (kladina) - na kladině zvítězila podle tehdejších ohlasů nespravedlivě Kučinská - zájem o nový olympijský kult „la Vera“ gradoval. Po posledním vystoupení jí obecenstvo připravilo nekončící ovace a tamní tisk znovu vyjádřil obdiv.

„Věra byla mistryní mistryň, největší, nejúplnější, nejdokonalejší mistryní všech dob“, uvedl například El Heraldo. „Kromě medailí se zmocňovala srdcí,“ psali novináři a neopomněli samozřejmě připomenout, že to své dala atletu Josefu Odložilovi, jehož si vzala bezprostředně po OH ještě v Mexiku.

„Obětovala bych všechny své dosavadní medaile za letošní vítězství. Protože nebojujeme za sebe, ale za nás za všechny. A naši lidé si zaslouží vítězství.“