Zdeněk Podskalský - průkopník českého humoru

Praha - Scenárista a režisér Zdeněk Podskalský patří mezi průkopníky českého filmového a televizního humoru. Za svůj život vytvořil více jak čtyři desítky celovečerních a televizních filmů sahajících od satiry přes rozverné veselohry až po crazy-komedie. Tento spoluautor silvestrovských pořadů, Kabaretu u dobré pohody a pořadu Možná přijde i kouzelník zemřel 29. října 1993 v Praze po delší těžké nemoci.

Zdeněk Podskalský se narodil 18. února 1923 v Malenicích na Šumavě. Vystudoval estetiku, sociologii, psychologii a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a byl zároveň absolventem Filmové fakulty Akademie múzických umění v Praze a Vysoké filmové školy v Moskvě. Po studiích působil nejprve jako televizní režisér a scenárista, poté byl až do roku 1991 zaměstnancem Filmového studia Barrandov.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější Podskalského snímky patří film Mezi nebem a zemí, Noc na Karlštejně, Ženu ani květinou neuhodíš, Kam čert nemůže, Bílá paní, Světáci, Ta naše písnička česká, Drahé tety a já, Kulový blesk, Trhák či Velká filmová loupež.