Temperamentní Nataša Gollová

Praha - Herečka Nataša Gollová, filmová hvězda třicátých a čtyřicátých let minulého století, se proslavila především komediálním talentem a rolemi temperamentních dívek. Jedna z nejoblíbenějších hereček této éry, která zazářila ve filmech jako Kristián, Hotel Modrá Hvězda či Eva tropí hlouposti zemřela 29. října 1988 v Praze a je pohřbena na Vyšehradském hřbitově.

Nataša Gollová se narodila 27. února 1912 v Brně jako Nataša Hodáčová. Své umělecké příjmení si zvolila po svém dědečkovi, uznávaném historikovi Jaroslavu Gollovi. Na Karlově univerzitě vystudovala Filozofickou fakultu, po studiích se však věnovala jen umění.

Svůj filmových debut zažila ve snímku režiséra Miroslava Cikána Příklady táhnou. Následovaly snímky jako Lízino štěstí, Kristián, Dívka v modrém, Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk nebo Pohádka máje. Po jejím boku se objevovaly největší mužské filmové hvězdy jako Oldřich Nový, Raoul Schránil, Svatopluk Beneš, Otomar Korbelář a mnozí další.  

Po válce upadla Gollová v zapomnění. V druhé polovině století se pak do povědomí filmových diváků výrazněji zapsala jako umělá bytost Sirael ve Fričově Císařově pekaři a také ve ztvárnění potrhlé tety Fany ve filmu Drahé tety a já.