Zemřel režisér a scenárista Federico Fellini

Řím - Federico Fellini, legendární italský filmový režisér a scenárista, patří mezi nejvýznamnější režiséry světa. Za čtyřicet let své kariéry natočil přes dvě desítky filmů a některé jeho snímky bývají pravidelně zařazovány do žebříčků nejlepších filmů všech dob. Tento držitel pěti Oscarů, z toho jednoho za celoživotní dílo, zemřel 31. října 1993 v římské nemocnici Umberta I. po dvoutýdenním kómatu, do něhož upadl poté, co byl stižen dýchacími potížemi a zástavou srdce. Příčinou jeho smrti byla poté zástava srdeční činnosti.

Federico Fellini se narodil 20. ledna 1920 v Rimini. Po maturitě na gymnáziu odešel v roce 1939 do Říma, kde se začal živit jako karikaturista. Od roku 1944 pak pracoval jako scenárista a asistent režie, později se scenáristicky podílel na některých filmech Alberta Lattuady. Ten mu v roce 1950 svěřil spolurežii filmu Světla varieté a o dva roky později potom Fellini vytvořil svůj první samostatně režírovaný film s názvem Bílý šejk. Poté následoval film Darmošlapové a v roce 1954 snímek Silnice, za který získal svého prvního Oscara.

Fellini pak během své kariéry obdržel toto největší filmové ocenění ještě třikrát, a to za snímky Cabiriiny noci, 8 a půl v hlavní roli s Marcellem Mastroiannim a za snímek Amarcord. Mezi jeho neméně významné filmy patří i snímky jako Sladký život, Giulietta a duchové, Ginger a Fred, Zkouška orchestru, Casanova, Satyricon či Hlas luny.