Hingisová ukončila kariéru kvůli kokainové aféře

Curych/Praha - Bývalá nejlepší tenistka světa Martina Hingisová loni 1. listopadu na tiskové konferenci oznámila, že měla pozitivní test na kokain, a kvůli podezření z dopingu definitivně ukončila svou kariéru. Zakázaný stimulant měla v těle během loňského Wimbledonu, vědomé užití drogy ale odmítla. Za další důvody odchodu označila populární Švýcarka narozená v Košicích a vítězka pěti grandslamových turnajů svůj věk a zdravotní potíže.

Letos v lednu Mezinárodní tenisová federace oznámila, že jí nezávislý antidopingový tribunál vyměřil za pozitivní dopingový test dvouletý trest. Navíc zpětně přišla o všechny body získané za výsledky na turnajích od Wimbledonu včetně a musela vrátit prémie ve výši 129 481 dolarů (zhruba 2,3 milionu korun).

Bývalá snoubenka Radka Štěpánka vládla ženskému tenisu na sklonku 90. let, kdy figurovala celkově 209 týdnů na pozici světové jedničky a dlouho jí patřilo i nejlepší umístění mezi deblistkami. Raketu na čas pověsila na hřebík už v roce 2003 kvůli opakovaným zraněním kotníků. Po dvou letech se však na kurty vrátila a v roce 2006 dokázala vyhrát tři turnaje a dostat se až na šestou příčku žebříčku.

Celkem vyhrála 43 turnajů na okruhu WTA ve dvouhře a 37 v deblu a vydělala si na prémiích přes 20 milionů dolarů. První turnaj na profesionální úrovni odehrála coby čtrnáctiletý talent v roce 1994 v Curychu a o necelé tři roky později se už stala nejmladší světovou jedničkou.

Vydáno pod