Marta Kubišová - legenda českého zpěvu

České Budějovice - Hvězda české hudební scény šedesátých let, symbol pohnutého období listopadového převratu, disidentka, bojovnice za práva zvířat a žena s výjimečným hlasem - tím vším je zpěvačka Marta Kubišová, která prvním listopadovým dnem slaví počátek bohatého života. Trojnásobná česká slavice se narodila v Českých Budějovicích. Na pódiu poprvé předvedla své pěvecké umění v sedmnácti letech. V roce 64 její potenciál objevili v divadle Rokoko.

První úspěšný singl Loudá se půlměsíc započal plodné období její kariéry, které vyvrcholilo písní Modlitba. Ta se v souvislosti se skrytým mravním poselstvím na pozadí srpnové invaze vojsk Varšavské smlouvy stala nesmrtelnou melodií, Kubišová naopak nenáviděnou umělkyní pro normalizační éru. Režim zakázal zpěvačce koncertovat a usiloval o její zapomenutí.

Doba 70. a 80. let nepřála Kubišové ani v osobním životě. Prožila první rozchod s Janem Němcem i smrt prvního dítěte. Přes všechny překážky však podle svých slov neprožila smutnou dvacetiletou éru v nějakém traumatu. Její sláva stoupla opět v dramatických chvílích listopadové revoluce. Politikou se však nenechala na rozdíl od jiných kolegů zlákat. Popularita a důvěra lidí ji sice v roce 1990 vynesla do tehdejšího parlamentu, ale poslanecké řemeslo jí nebylo vlastní.

V roce 1990 započala nový úděl ve svém životě - pomoc opuštěným zvířatům. Brzy se dostala do povědomí diváků jako spoluautorka a protagonistka televizního pořadu Chcete mě?. Sama má doma šest zvířecích miláčků - tři kočky a tři psy. Ještě předtím ale zaznamenala spolu s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem triumfální návrat ke koncertování jako skupina Golden Kids, v níž trojice zpěváků zářila na konci šedesátých let. V listopadu 1994, pětadvacet let po vzniku tria, je opět, byť nakrátko, přivítala zcela zaplněná pražská Lucerna.

Ač původně s obavami, vrátila se i na koncertní pódia. Zpěvačka osobitého hlasového zabarvení vydala po roce 1989 několik zvukových nosičů a excelovala v komorním muzikálu Líp se loučí v neděli v pražském divadle Ungelt. Odpůrkyni cen role vynesla loňskou Thálii v oboru opereta a muzikál.