Ovlivní volbu amerického prezidenta tzv. Bradleyho efekt?

Washington - V úterý začne 130 milionů lidí rozhodovat o tom, kdo se na příští 4 roky stane nejmocnějším mužem planety. Zda to bude favorizovaný demokrat Barack Obama nebo tipovaný outsider John McCain. Odborníci ale upozorňují, že u volební urny může ve prospěch republikánů zabrat tzv. Bradleyho efekt, což znamená, že Američané nakonec nepřipustí, aby se šéfem Bílého domu stal Afroameričan.

Boj o prezidentské křeslo je zatím závod, kde nic nevychází podle předpokladů. Všichni horcí favorité na vítězství už skončili. Jasnou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou porazil obratný řečník a miláček davů Barack Obama. Jeho hlavním soupeřem je muž, kterého mnozí ještě na začátku roku úplně odepisovali. Navíc v okamžiku, kdy by okolnosti měly mluvit jasně ve prospěch demokrata Baracka Obamy, sváděl s ním republikán John McCain těsný souboj.

Pak ale přišla finanční krize, která přinesla body hlavně Obamovi. Ten se totiž dokázal k finančním problémům lépe postavit a vytěžit tak pro sebe maximum. Američanům se proto zdá, že demokraté vyřeší ekonomické potíže lépe než republikáni. McCain navíc ukázal, že ekonomice opravdu příliš nerozumí. Obamovy preference v průzkumech veřejného mínění tak po pádu Wall Streetu vyletěly prudce vzhůru. Podle některých společností si udržuje až dvouciferný náskok.

Jenže některé názory se v průzkumech dostatečně neodrazí. Řada Američanů totiž nepřizná, že nebude volit kandidáta tmavé pleti. Stejně jako někteří Češi neřeknou, že volí komunisty.

Připustí Američané, aby prezidentem byl černoch?

„Nebudu volit Obamu. Nevím, jestli můžu říct proč. Řekněme, že tahle země není připravená mít černošského prezidenta,“ komentuje své pocity jeden z bělochů.

Ve Spojených státech se vyžaduje politická korektnost. O barvě pleti se na veřejnosti moc nemluví. Kdo toto téma zmíní, vystavuje se obvinění z rasismu. Přitom obavy a nedůvěra k Afroameričanům hlavně na venkově a v menších městech přetrvávají. A to i u lidí, kteří by jinak volili demokraty. Skutečností zůstává i znevýhodnění Afroameričanů v běžném životě. Oproti bílým obyvatelům se větší procento černých ocitá ve vězení, dosahuje nižšího vzdělání a vydělává méně peněz. Nedávný výzkum prokázal i to, že lékaři se podvědomě starají o černošské pacienty hůř než o bílé.

Přestože ve Spojených státech existují zákony proti diskriminaci, skutečný život je jiný, což se v minulosti již několikrát potvrdilo. Tento jev dostal i vlastní název - Bradleyho efekt. Afroameričan Tom Bradley, který v roce 1982 kandidoval na kalifornského guvernéra. Bradley ve všech předvolebních průzkumech jasně vedl. Když pak došlo na samotné hlasování, tak se ukázalo, že očekávání byla příliš vysoká a Bradley nakonec post kalifornského guvernéra nezískal.

Podobnou zkušenost prožili také jiní černošští kandidáti na vysoké posty o sedm let později. Guvernér Virginie Douglas Wilder měl náskok devíti procent, nakonec vyhrál o jednu desetinu procenta. A osmnáctiprocentní náskok prvního černošského starosty New Yorku Davida Dinkinse se smrskl na pouhá dvě procenta. Obamovi příznivci věří, že se to tentokrát nebude opakovat.

Obamův tým se snaží, aby se případ Bradley neopakoval

Jako poslední trumf vytáhl masovou reklamní kampaň, kterou oslovuje voliče ve všech padesáti amerických státech. Ve středu si dokonce zaplatil půlhodinový reklamní blok na třech velkých televizních stanicích v hlavním vysílacím čase.

V reklamě Obama svého rivala jasně převálcoval. Už jen proto, že získal dvakrát více peněz než John McCain. V éteru se denně objevuje skoro osm tisíc jeho spotů. Demokratický senátor v tomto směru vládne i novým médiím jako je internet. Zatím se zdá, že nezadržitelně míří k vítězství. Tyto volby ale přinesly už řadu velkých překvapení.

  • Hillary Clintonová a Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/480/47975.jpg
  • Tom Bradley autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/503/50229.jpg
  • Obama vs. McCain: Výdaje na reklamu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/496/49547.jpg