Sex Pistols poprvé na podiu

Londýn - Hudební skupina Sex Pistols je povážována za průkopnici punkového hnutí ve Velké Británii. Ačkoliv existovala pouze tři roky, vydala čtyři singly a natočila jedno studiové album. Rádiová stanice BBC ji označila za „nejlepší anglickou punkovou kapelu všech dob“. Kapela vyvolala během své krátké kariéry mnoho kontroverzí. Koncerty končily často výtržnostmi.

Sex Pistols původně tvořili zpěvák Johny Rotten, kytarista Steve Jones, bubeník Paul Cook a baskytarista Glen Matlock. Matlock z kapely záhy odešel a nahradil jej Sid Vicious. Muzikanti odehráli svůj první koncert 6. listopadu 1975. Následujícího roku pak sklidili úspěch na slavném minifestivalu v Klubu 100. Zde si jich všiml agent nahrávací společnosti EMI Record. O měsíc později s nimi sepsal smlouvu.

Skupina se ale záhy začala potýkat s problémy. Podepsaná smlouva byla po několika měsících zrušena. Jejich první singl byl z obchodů ihned stažen. Světový comeback skupině zajistila až píseň God Save The Queen. Její vydání bylo naplánováno tak, aby kolidovalo s 25. výročím Alžběty II. na anglickém trůně. Skladba byla považována za útok na britskou monarchii a britský nacionalismus.

Skupina se rozpadla v roce 1978 uprostřed bouřlivého turné v Spojených státech. V roce 1996 se ale opět sjednotila kvůli turné „Filthy Lucre“. 24. února 2006 byli Sex Pistols slavnostně uvedeni do Rock and Roll Hall of Fame. Ceremoniálu se ale odmítli zúčastnit a muzeum nazvali „močí ve víně“.