Patent na elektrický holicí strojek

Washington - Historie holení sahá podle archeologických nálezů až do doby kamenné. Hladká tvář se stala módou například během vládnutí Alexandra Velikého. Muži se snažili zbavovat svých vousů všelijak. Někteří si je vytrhávali pomocí mušlí, jiní si je odírali pemzou. Významným pokrokem bylo používání břitvy a žiletky. Jako změkčovadlo se před holením používaly různé oleje. Asi nejrevolučnějším vynálezem na poli holení byl však elektrický holicí strojek.

Autorem vynálezu byl penzionovaný důstojník americké armády Jacob Schick, který si strojek nechal patentovat 6. listopadu 1928. Schick jako nejprve sestrojil ruční holicí strojek se zásobníkem žiletek. Později přiznal, že inspirací pro tento druh strojku byla obyčejná „opakovačka“. 

První strojek se celkem dobře prodával, ale vynálezce lákalo holení za sucha. Do svého obchodu ale investoval příliš mnoho peněz a podnikání začalo po čase váznout. Schickovi museli dokonce zastavit vlastní dům, aby jejich podnik přežil.

v roce 1931 se ale karta obrátila, protože Schickovi se podařilo konečně vyrobit strojek na elektrický pohon. Přístroj se již podobal dnešním moderním strojkům a dal se držet pouze v jedné ruce. O dva roky později byl z Schicka milionář.