Navždy odešel herec Petr Haničinec

Praha - Petr Haničinec byl považován za vynikajícího herce charakterních mužů, výborného dabéra a muže s velkým osobním charizma. Kdo si ho ztotožnil s Hovorou, hlavním hrdinou televizního seriálu Dobrá voda, příliš se nespletl. Haničinec miloval ženy a byly doby, kdy se nevyhýbal ani alkoholu. Nikdy se to ale neprojevilo na jeho práci. Haničinec si zahrál v seriálech Žena za pultem, Cirkus Humberto nebo Třicet případů majora Zemana. Propůjčil hlas inspektoru Colombovi či koktavému císaři Claudiovi. Byl znám také svou prací na dětských projektech. Mezi ty nejzdařilejší patří Jája a Pája, Kubula a Kuba Kubikula či deset let starý večerníček Tuláček, k němuž namluvil průvodní slovo.

Pozdní léta jeho života se nesla v duchu tragických událostí. Život mu navždy změnila vážná řetězová havárie na dálnici D1 u Humpolce. Dva měsíce strávil v bezvědomí, zažil klinickou smrt a jeho uzdravení se rovnalo téměř zázraku. V posledních letech dostal mrtvici, cukrovku a byl nucen podstoupit operaci tlustého střeva.

Během svého života se oženil hned čtyřikrát. S populární dětskou moderátorkou Štěpánkou má dceru Alexandru, s Marií Kysilkovou, kterou proslavila role princezny se zlatou hvězdou, pak syna Ondřeje. Jeho partnerkou byla i rozhlasová moderátorka Eva Kopecká.

Ve své kariéře se dočkal několika ocenění. Za práci v dabingu získal v roce 1995 Cenu Františka Filipovského, o rok později Křišťálovou růži za poezii a v roce 2000 byl vyznamenán Cenou Senior Prix za celoživotní práci.