Zemřel francouzský herec Jean Marais

Cannes - Nedlouho před svými 85. narozeninami skonal 8. listopadu 1998 v nemocnici v Cannes velikán francouzské kinematografie a divadelnictví herec Jean Marais. Ten rovněž režíroval, pracoval jako scénograf a kostýmní výtvarník, nazpíval desku šansonů, napsal pět knih, věnoval se keramice, sochařství a malířství a zabrousil i do módního návrhářství. Jean Marais začínal jako retušér v jednom pařížském fotoateliéru. V divadle a filmu debutoval malými rolemi v roce 1933, kdy působil u divadelní společnosti Ch.Dulina.

Mezinárodní hvězdu z něj udělali až romantičtí hrdinové, které vytvořil na stříbrném plátně. Osudovým se mu stalo setkání s básníkem a režisérem Jeanem Cocteauem, který mu dal první velké role a také se stal jeho celoživotním přítelem. Celkem hrál ve zhruba sedmi desítkách filmů. Proslul jako představitel romantických hrdinů v dobrodružných filmech Hrabě Monte Christo, Hrbáč, Kapitán Fracasse nebo Fantomas.

Na jevišti francouzských divadel vytvořil Marais, jehož nejoblíbenějším autorem byl Racine, řadu významných rolí, jako Shakespearova Krále Leara, profesora Higginse v Pygmalionu, Racinova Britannika, Cida či Césara de Bazan v Ruy Blasovi. Za své nejdůležitější divadelní role označil Marais kromě Cocteauových her Krále Leara a Cyrana z Bergeraku.

Jean Alfred Villain-Marais se narodil 11.prosince 1913 v severofrancouzském Cherbourgu. Dětství prožil s matkou a bratrem, svého otce viděl poprvé ve svých pětačtyřiceti letech.

V roce 1937 ho objevil básník a režisér Jean Cocteau, který mu dal roli v divadelní hře Oidipus král a zařídil hlavní roli ve filmu Věčný návrat, který přinesl v roce 1943 Maraisovi masovou popularitu.