Podle Šablatůry děti s jeho dcerou nemá on, nýbrž jeho bratr, testy DNA to však vylučují

Ostrava - Příběh osmašedesátiletého invalidního důchodce Josefa Šablatůry nápadně připomíná kauzu zvrhlého otce Josefa Fritzla, která už několik měsíců otřásá Rakouskem. Josef Šablatůra z Ostravy podle soudu zneužíval svoji dospívající dceru a ta mu porodila dvě děti. Byl tak jejich otcem i dědou zároveň. Šablatůra, který od soudu odešel s podmínkou, však tvrdí, že on žádné děti nemá, a to i přesto, že zkoušky DNA jeho otcovství potvrdily. Nicméně ostravský důchodce se brání dál. Děti zplodil jeho bratr, který má prý stejnou DNA jako on.

„Já s nimi neměl nic, já nemám žadné děcka. Když budete dva nebo tři bratři souložit s jednou ženou, tak jedině soud může nařídit, kdo bude otcem. Nikdo jiný. Žádná krevní zkouška DNA, protože ta krev, DNA, je stejná u všech tří bratrů,“ obhajuje se obžalovaný Šablatůra. Nicméně právě testy otcovství ukázaly na Josefa Šablatůru jako na otce a dědečka v jedné osobě. Ten však tvrdí, že děti s dcerou Ludmilou zplodil jeho bratr, tedy Ludmily strýc, který má prý stejnou DNA jako on. To ale není možné. „Prakticky vylučuji tu možnost, že by byl otcem někdo jiný, protože i ten bratr musí mít DNA odlišnou,“ uvádí k případu genetik Michal Kopečný.

Barbara Plchotová, mluvčí Krajského soudu

„Ze znaleckých posudků má soud za prokázané, že pan Šablatůra je otcem dětí paní Rezkové a dále k jeho osobnosti je možné uvést, že má sklon zkreslovat ve svůj vlastní prospěch.“

Vše vyšlo najevo až díky současnému partnerovi Ludmily. Stejně ale mnoho nezmohl. Téměř vše je totiž promlčeno. Šablatůra tak vyvázl pouze s podmínkou za jediný prokázaný, ale dobrovolný pohlavní styk z roku 2005, který soud kvalifikoval jako trestný čin soulož mezi příbuznými.

Šablatůra byl přesvědčen, že žádné děti mít nemůže

Ostravský příběh začal před 60 lety. Osmiletému Josefu Šablatůrovi tehdy přejela vlečka nohu. Dostal protézu a od té doby byl přesvědčený, že nikdy nemůže mít děti. Přesto se oženil a jeho manželka mu postupně porodila pět potomků. Navíc vychovával další dvě děti, které měla jeho žena z předcházejícího manželství.

Do osudu rodiny však zasáhla vražda. V roce 1983 se jeho žena stala obětí dosud neobjasněné vraždy. Vdovec se zaměřil na jednu ze svých čtyř dcer. Nehnala ho k tomu otcovská zodpovědnost, ale sexuální chtíč. Začal se na tehdy šestnáctileté dceři Ludmile ukájet. V sedmnácti mu porodila syna, o rok později dceru. V rodných listech je ovšem v kolonce otec uvedeno „neznámý“. Otec Šablatůra ji s jateční pistolí v ruce vyhrožoval, že ji zabije, pokud skutečné jméno někdy prozradí. Zakázal ji stýkat se s lidmi, z práce musela chodit rovnou domů.

Až manžel Ludmily pomohl pravdě na povrch

Pravda vyplula na povrch teprve před třemi lety, když si Ludmila našla manžela a svěřila se mu. Společně pak despotického otce udali policistům. S dětmi, které se k dědečkovi dříve vinuly, teď otřásá pošramocená psychika. I přesto ho stále navštěvují. K případu se ale vyjadřovat nechtějí.

Ostravský důchodce vypráví před soudem i v soukromí svůj příběh v jiném světle. Nejenže popírá účast na početí svých vnoučat, dokonce tvrdí, že není ani otcem zneužívané Ludmily, která byla v jeho domácnosti úředně hlášená ještě v roce 2004. 

Za zneužívání dcery podmínka

Josef Šablatůra stejně jako v květnu vyvázl s roční podmínkou. Ještě před třemi lety měl se svou dcerou pohlavní styk, údajně ale už dobrovolný. Podle soudu se pro dlouhodobě manipulovanou dceru mohla soulož s otcem stát rutinní součástí života. Vše ostatní už je promlčeno nebo chybí důkazy. Žalobkyně totiž chtěla Šablatůru poslat za mříže alespoň za to, že zneužíval svou dceru před i po narození jejich společných dětí.  

Testy DNA
Zdroj: ČT24