Princ Charles je nejznámějším čekatelem na trůn ve světě

Londýn - Následník britského trůnu princ Charles je nejznámějším čekatelem na trůn ve světě. Narodil se 14. listopadu 1948 v Buckinghamském paláci jako nejstarší syn budoucí královny Alžběty II. a prince Philipa. Byl první z rodu Windsorů, kterého nevychovávali v paláci, ale v internátní škole ve Skotsku. Rovněž jako první z rodu dokončil univerzitní studia - titul bakaláře historie na Cambridgeské univerzitě získal roku 1970. V letech 1971 až 1976 v souladu s tradicí vykonával vojenskou službu u letectva a námořnictva.

Poprvé se oženil 29. července 1981 v katedrále svatého Pavla v Londýně při pompézním obřadu s o třináct let mladší Dianou Spencerovou. Narodili se jim dva synové, v roce 1982 William a o dva roky později Henry (Harry). Manželství skončilo v prosinci 1992, pár byl rozveden v srpnu 1996. Se svou druhou ženou, o rok starší Camillou, se Charles oženil 9. dubna 2005.

Princ Charles je nejznámějším čekatelem na trůn ve světě. Zajímá se o architekturu, ekologii a alternativní medicínu, aktivně pracuje v charitě a také maluje akvarely. Každoročně absolvuje stovky společenských akcí, navštěvuje nemocnice, diskutuje s vědci i politiky. Ač jej někteří kritizují za konzervativní pohled na témata, jako je lov, jiné jeho názory jsou docela moderní.

Princ se věnuje malování i ekologii

Titul princ waleský neobsahuje žádnou ustavenou či formální roli, a tak si ji Charles musel vytvořit sám aktivní účastí ve svých organizacích. Jeho práce v nadaci Prince's Trust, vytvořené v roce 1976, umožnila desítkám tisíc handicapovaných mladých lidí zřídit si vlastní způsob obživy. Jako první člen královské rodiny se vzdal privilegia neplatit daně a začal přispívat do státní pokladny. Uznává multikulturní povahu moderní Británie. Jeho zájem o architekturu jej mimo jiné čtyřikrát zavedl i do Prahy.

Charles podporuje biofarmaření již od 80. let minulého století, tedy dávno před jeho masovým boomem, a jeho zapálená víra v ochranu přírody též často předběhla dobu. Letos v lednu se účastnil ekologického summitu v Abú Zabí pouze v holografické podobě, protože jeho letecká přeprava by zatížila životní prostředí. O měsíc později zase vyškrtl kontroverzní francouzskou lahůdku foie gras z královských menu kvůli násilnému vykrmování kachen a hus.

  • Následník britského trůnu princ Charles zdroj: Wikipedia
  • Britská královna Alžběta II. se svým manželem princem Philipem zdroj: 2 media

Jeho záliba v malování není příliš známá, přesto vystavoval a prodal mnoho děl a též publikoval knihy o malování. Na jeho obrazech jsou většinou krajinky či hrady, nikdy „nic, co se hýbe“, jak prohlásila dealerka jeho obrazů Anna Hunterová, podle které princ nejraději tvoří v plenéru. Též sbírá modely aut a nejvíce si libuje v britské značce Aston Martin.

Čekatel na trůn

Britská i další evropská média častokrát píší o Charlesovi jako o věčném čekateli na trůn. Někteří komentátoři jízlivě dodávají, že se ani nemusí dočkat. Podle historika Martina Kováře je k tomu důvodů hned několik.

Královna Alžběta je fyzicky i psychicky v pořádku a není proto důvod, proč by se měla vzdát trůnu. Kvůli britskému konzervatismu a důrazu na tradice navíc královna fakticky ani nemůže bez zásadního důvodu rezignovat. Britská média mluví také o tom, že vztah mezi královnou a synem není idylický, a to nejen díky princově svatbě s Camillou, ale také jeho výstřednostem v mládí.

Zajímavé jsou i změny princovy popularity u britské veřejnosti. Po sympatiích spjatých s jeho mládím došlo téměř k výbuchu popularity v době jeho sňatku s Dianou. Zájem Britů o svého prince měl ale sestupnou tendenci, nepomohl ani Charlesův sňatek s Camillou Parker Bowles. Shodou okolností ale právě její otevřenost a specifický smysl pro humor vrátily Charlesovi respekt Angličanů. Velký úspěch měl například Camillin bonmot směřovaný k Charlesovi: „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka. Co s tím uděláme?“

Vydáno pod