Premiéra prvního filmu o Harrym Potterovi

Londýn - Premiéra filmu Harry Potter a Kámen mudrců se konala 16. listopadu 2001 současně ve Velké Británii, USA a Kanadě. Snímek potvrdil marketingová očekávání a překonal všechny myslitelné rekordy. Když Joanne Kathleen Rowlingová prodala v roce 1998 filmová práva společnosti Warner Bros, vyhradila si, aby nešlo o kreslený, nýbrž hraný film a aby jí byl scénář předložen ke schválení. Od původní literární předlohy se tak děj na stříbrném plátně liší pouze v maličkostech. Film byl sice vyroben v americké produkci, ale to, co je britské v knize, je britské i ve filmu. Pohádkové příběhy brýlatého chlapce s nachovou jizvou na čele, která připomíná blesk, jsou hitem posledních pěti let. Mají ale i řadu odpůrců. Členové církve Kristova společenství v Novém Mexiku knihy o malém čaroději pálili, protože podle nich uráží Boha, a jeden rakouský katolický farář přirovnal knihy k dílu satanovu.

Mnoho lidí také nesouhlasí s mamutí komercionalizací postavy mladého čarodějnického učně. Skutečností je, že komerční úspěch udělal z šestatřicetileté Rowlingové, dříve svobodné matky závislé na podpoře, jednu z nejbohatších žen v Británii.

Rowlingové se podařilo trefit do vkusu dívek i chlapců

Sama autorka si myslí, že obrovský úspěch je způsoben především tím, že romány jsou stejnou měrou určeny dětem jako dospělým. Rowlingové se také podařilo trefit do vkusu současně dívek i chlapců, což je u dětských knížek výjimečné.