Jiří Brabec - život si vzal sám

Praha - Jiří Brabec odešel z tohoto světa za smutných okolností. Úspěšný country hudebník byl nalezen mrtvý v pronajaté chatě na Českobudějovicku. Podle zpráv od kriminalistů se jednalo s největší pravděpodobností o sebevraždu, kterou Brabec údajně provedl svou legálně drženou zbraní. Česká hudební scéna přišla o jednoho z nejnadanějších skladatelů.

 Brabec založil svou první skupinu už v osmnácti letech na gymnáziu. Během svého života vyzkoušel několik hudebních žánrů. Studia na pražské konzervatoři věnoval hře na fagot. U vážné hudby ale dlouho nevydržel a školu opustil. Do jeho života vstoupil rokenrol.

Jeho kariérní začátky jsou spojeny se skupinou FABS. Produkci první rokenrolové kapely v Československu výrazně zdobilo právě Brabcovo piáno. U mikrofonu se během koncertování vystřídaly tehdejší největší tuzemské hvězdy hudebního nebe, mezi nimi například Pavel Bobek, Pete Kaplan, Pavel Sedláček a Miki Volek.

Brabec ale časem začal postupně inklinovat k moderní odnoži zámořské country music. Spolu s Jiřím Grossmannem založili v roce 1966 legendární Country Beat Jiřího Brabce. Populární hudební dvojice vystupovala často v divadle Semafor. V 70. letech proslul Brabec jako dvorní skladatel tehdy známé zpěvačky Naďy Urbánkové.

Brabec hrál své country skladby i ve Spojených státech. V roce 1974 přijal pozvání velké zámořské hvězdy George Hamiltona IV. na první české koncertní turné. Se svým Country Beatem se úspěšně představil na věhlasném country festivalu v americkém Nashvillu a milovaný žánr propagoval i na televizní obrazovce v pořadu Country Express Praha-Nashville.

Vydáno pod