Josef Lux prohrál boj s leukémii

Praha/Seattle - Odstoupení Josefa Luxe z funkce předsedy strany KDU-ČSL ze zdravotních důvodů znamenalo mezník ve vývoji české politické scény. Lux na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že trpí chronickou myeloidní leukémií. Při přípravě na operaci v USA tvrdil, že „odchází z funkce, ale nikoli z politiky, protože každý člověk, kterému není lhostejný svět kolem něj, svým způsobem vytváří politiku“. Nicméně svůj boj s leukémii nakonec prohrál, zemřel 22. listopadu 1999.

Josef Lux se 24. září podrobil v americkém Seattlu transplantaci kostní dřeně. Jeho zdravotní stav se však po operaci nečekaně zhoršil 7. listopadu, kdy u něj propukl zápal plic. Z domácího ošetření musel být převezen zpět do nemocnice na jednotku intenzivní péče.

V čele Československé strany lidové stanul Lux v září 1990. Od března 1992 byl předsedou nástupnické Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové. V červnových volbách byl za KDU-ČSL zvolen poslancem Sněmovny lidu Federálního shromáždění. Současně se stal místopředsedou vlády a ministrem zemědělství.

Rozhovor s Janem Kasalem (zdroj: ČT24)

V této funkci byl dost často kritizován za chyby týkající se například privatizace zpracovatelského průmyslu, jeho pozicí to však neotřáslo. Jeho vzestup urychlily volby do Poslanecké sněmovny v červnu 1996. Nečekaný zisk ČSSD, přízeň Miloše Zemana a vysoká oblíbenost u lidí učinily z Luxe nejvlivnějšího politika tehdejší doby.

Postupem času se Lux ve vládní koalici profiloval jako kritik „bezbřehého“ liberalismu a stal se výrazným propagátorem termínu „sociálně tržní hospodářství“. Své postavení na politickém výsluní si dokázal vydobýt i díky obratnému manévrovacímu stylu, který mu vynesl renomé úspěšného vyjednavače. 

Luxova politická hvězda zazářila nejjasněji v závěru roku 1997. V krizové situaci, kdy postupný rozpad tehdejší vládní koalice ODS, ODA a KDU-ČSL vyvrcholil odchodem lidovců a následně i aliance z vlády, se Lux stal jedním ze stabilizačních prvků. Prezident Václav Havel ho dokonce pověřil vedením předběžných politických rozhovorů o podobě vlády, která měla ČR dovést k předčasným volbám. Přestože se tehdy o Luxovi spekulovalo jako o nejvážnějším kandidátovi na premiérské křeslo, výsledkem jeho mise se nakonec stala vláda premiéra Josefa Tošovského, v níž si Lux i lidová strana zajistili významné postavení. 

Jako předseda KDU-ČSL si Lux po celá 90. léta udržoval ve straně dominantní postavení. O stabilitě jeho předsednického křesla se ze zcela jiných než zdravotních důvodů začalo vážněji spekulovat až po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 1998 apředevším po skončení jednání o podobě nové vlády. Luxova vize o společné vládě KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody ztroskotala především na neústupnosti unie a lidovci se náhle ocitli v nezvyklé opoziční roli.

  • Josef Lux autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Josef Lux autor: ČT24, zdroj: ČT24