Klaus Kinski odešel náhle

Lagunitas - Klaus Kinski vlastním jménem Klaus-Günther Nakszynski se narodil 18. října 1926 v tehdy německém městě Zoppot, kde žil do roku 1930. Během války bojoval na frontě, dezertoval a byl v britských zajateckých táborech. Po válce účinkoval v německých a rakouských divadlech. Hrál také ve více než 200 filmech a nakonec se zakotvil v USA. Jako pětiletý se Kinski přestěhoval se svým otcem do hlavního města Berlína, kde vyrůstal a studoval gymnázium. Během 2. světové války musel narukovat do armády. Při bojích přeběhl na protější britskou stranu, kde strávil nějaký čas v zajetí. Ke konci války sehrál duševně chorého člověka a byl poslán do civilu.

Aby se uživil, rozhodnul se pro herectví. Zpočátku hrál jen ve vesnických a kočovných divadlech, brzy získal angažmá v divadle Baden-Badenu, kde sklízel velmi dobrý ohlas. Svou první filmovou roli sehrál ve snímku Morituri, poté se mu hrnula jedna role za druhou. Zlom v jeho kariéře nastal v roce 1972, kdy přijmul nabídku na roli ve filmu Aguirre, hněv boží. S režisérem snímku Wermerem Herzogem natočil své nejlepší filmy, jako například famózní remak klasického Upíra Nosteratu.

V padesáti letech se přestěhoval do Los Angeles a natočil převážně snímky v amerických produkcích s velkými hereckými hvězdami. V roce 1988 režíroval a hlavní roli si zahrál ve filmu Paganini. Napsal dvě knihy svých pamětí. Kinski 23. listopadu 1991 náhle zemřel, uprostřed rozdělané práce na infarkt v 65 letech v kalifornském Lagunitas.

Vydáno pod