Philippe Noiret - umělec, z něhož vyzařoval nadhled a moudrost

Paříž - Herec Philippe Noiret se ve filmu prosadil v 60. letech. Jeho tlumený herecký projev se hodil jak do komedií, tak do dramat a na rozmanitost svých postav si nikdy nemohl stěžovat. Za svou úspěšnou kariéru ztvárnil přes 120 filmových rolí. Philippe Noiret se narodil 1. října 1930 v Lille v rodině obchodníka s konfekcí. Po neúspěšné školní anabázi zjistil, že nejjednodušší bude živit se herectvím. Od roku 1950 navštěvoval herecké kurzy a začal účinkovat v divadle. S Gérardem Philipem poté brzy exceloval na prknech v Théatre National Populaire. Osm let zde strávených Noiret považoval za tu pravou školu.

K filmu šel údajně zpočátku jen kvůli penězům. Proslavil se svými komediálními rolemi ve snímcích Zazie v metru, Moji přátelé či Velká žranice. Prvního Césara ovšem získal za ztvárnění zoufalého lékaře, jemuž nacisté vyvraždili rodinu, v komorním dramatu Stará puška (1975).

Francouz byl hereckým partnerem Romy Schneiderové, Catherine Deneuveové a především Annie Girardotové. V českých kinech milovníka doutníků možná nejvíce proslavila role úplatného policisty Reného Boisronda v trilogii Prohnilí, Prohnilí proti prohnilým a v Super prohnilých (2004).

Noiret se oženil ve 32 letech s kolegyní z divadla Monique Chaumetteovou, s kterou má dceru Frédérique. Dlouhá léta si užíval klidu na jihofrancouzském venkově v Aude, v podhůří Pyrenejí, kde choval především koně a psy. Umělec, z něhož vyzařoval nadhled a moudrost, ale i jemná ironie a humor zemřel 23. listopadu 2006 v Paříži ve věku 76 let.