Arthur Hailey - autor slavného Hotelu

Praha - Známý spisovatel se narodil v anglickém městě Luton 5. dubna 1920. Ve 14 letech musel opustit školu, protože si rodiče nemohli dovolit platit mu další vzdělání. Za druhé světové války sloužil u britského královského letectva. V roce 1947 se vydal do Kanady, kde později získal občanství a začal psát scénáře pro televizi. V roce 1969 se s manželkou Sheilou usídlili na Bahamách. Hailey měl tři syny z prvního manželství a syna a dvě dcery ze druhého. V posledních letech podstoupil dvě operace srdce a 24. listopadu 2004 ho postihla mrtvice. Bylo mu 84 let.

Dokázal se ponořit do nejmenších detailů práce v hotelu, na letišti, ve vedení farmaceutické společnosti - prostě kdekoliv. Kvůli svému poslednímu románu Detektiv tak například strávil spoustu času na policejních stanicích, v rozhovorech s detektivy a na výjezdech k vraždám. Zobrazoval běžná fakta, kterých si jiní autoři tolik nevšímali, napínavě črtal charaktery hrdinů - jejich příběhy se dojímali lidé po celém světě. Jeho knihy byly přeloženy do 38 jazyků a vydány v několika stovkách milionů exemplářů. 

Do povědomí čtenářské veřejnosti se Hailey zapsal v polovině 60. let románem Hotel, který byl brzy natočen jako televizní seriál. V roce 1968 napsal Letiště, které odhalovalo nejen letištní manipulaci se zavazadly, ale i řešení problémů se sněhovou vánicí a odstraňováním jejích následků. V roce 1970 pronikla filmová verze Letiště na plátna kin. 

Následovala Kola (1971, zfilmována 1982), odhalující zákoutí automobilového průmyslu. Mezi další jeho tituly patří Let do nebezpečí (1958, spoluautor John Castle), Konečná diagnóza (1959), V nejvyšších sférách (1962), Penězoměnci (1975), Přetížení (1980) nebo Účinný lék (1984). 

Po těžké operaci srdce se na šest let odmlčel, aby se znovu ohlásil fascinující podívanou do nitra televizní redakce - románem Večerní zprávy (1990). V roce 1997 prohlásil, že s psaním definitivně končí, ale o rok později čtenáře překvapil svou poslední knihou, románem Detektiv z prostředí miamských policistů. Celkem Hailey napsal 11 románů a mnoho televizních scénářů. 

Kritici se v hodnocení Haileyho přínosu literatuře neshodli. Oceňovali jeho důkladné prozkoumání popisovaného prostředí, ale zavrhovali používaná klišé. Na rozdíl od pečlivě prozkoumaného prostředí příběhu se Haileyho struktura vyprávění téměř neměnila, čtenářům to ale nevadilo.