Zemřel americký spisovatel Upton Sinclair

Praha - Americký prozaik, dramatik, žurnalista, politik a sociální reformátor Upton Sinclair pocházel sice z rodiny zchudlé kvůli otcovu alkoholismu, ale příbuzenstvo měl bohaté. Vzhledem k tomu, že tak zblízka poznal život nuzných i boháčů, horlil pro sociální spravedlnost a toužil po nápravě lidí jak v soukromém, tak veřejném životě. Ideály lidství mu byli Ježíš, revoluční romantik Shelley a z literárních postav Hamlet. Z idealistických představ si vybudoval jakýsi socialismus vlastního ražení, spíše citového než rozumového založení.

Upton Sinclair byl neobyčejně plodným literátem, napsal více než 90 knih a bezpočet novinových článků a reportáží. K jeho nejznámějším dílům patří román Džungle (česky vyšel i pod názvem Jatky), líčící dřinu a otřesné poměry na chicagských jatkách na počátku minulého století, nebo řada jedenácti románů Konec světa, která se podle jména hlavního hrdiny nazývá rovněž Série o Lanny Buddovi. Za třetí román z této řady, Dračí zuby, obdržel v roce 1943 prestižní Pulitzerovu cenu.

Na motivy jeho románu Petrolej natočil režisér Paul Thomas Anderson drama Až na krev, které dva Oscary - za nejlepšího herce v hlavní roli si jej odnesl Daniel Day-Lewis a za nejlepší kameru Robert Elswit. Spisovatel skonal v úctyhodných 90 letech v Bound Brook ve státě New Jersey.